Hoppa till huvudinnehåll

Brainpuzzle nu på Medicon Village

Under Lunds universitets 350-årsjubileum arrangerades flera tvärvetenskapliga vetenskapsveckor med olika teman. I samband med dessa pryddes Stortorget i Lund av en två meter hög och fyra meter lång träskulptur i form av en mänsklig hjärna. Konstverket heter Brainpuzzle och är skapat av Claes Dorthé, möbelformgivare och handledare vid Institutionen för Designvetenskaper vid LTH.

Efter 350-årsjubileet skänktes konstverket till Medicon Village. Det finns en stark koppling mellan Lunds universitet och Medicon Village, och Brainpuzzle får nu möjlighet att på nytt symbolisera gränsöverskridande samarbeten – men denna gång på Scheeletorget i stället för Stortorget.  https://www.mediconvillage.se/sv/evenemang/valkommen-brainpuzzle-hejda-julgran

Konstnären berättar om Brainpuzzle

Berätta om konstverket!
− Jag fick uppdraget att formge och bygga ”an interesting piece of art” i form av en stor hjärna, som en symbol för vetenskapsveckorna under universitetets 350-årsjubileum. Jag tänkte direkt att jag ville göra ett stilistiskt verk. Något som har en konstnärlig dimension och ger plats för tolkningar. En betydelse av hjärnan kan vara att pusselbitarna visar olika delar av universitetets uppgifter, som till exempel undervisning, forskning och samverkan. Den kan också symbolisera att varje pusselbit, all specifik kunskap som finns, tillsammans bildar en helhet. Jag har även en idé om att formerna uttrycker en sorts mjukhet och följsamhet. En följsamhet som jag tycker vi behöver både när det gäller miljöarbete och hållbarhet men även i vårt sätt att bemöta varandra.

Var kommer namnet Brainpuzzle ifrån?
− Alla bitarna är olika och unika. Och alla delarna behövs för att skapa helheten. Detta får mig att tänka på mångfald, en mångfald som kan skapa något vackert i dagens samhälle.

Hur har skapandet av konstverket gått till?
− Det har varit en rätt tuff process där ingenting har varit självklart. Det roliga med en sådan här process är att projektet liksom drar en framåt. Jag har hela tiden känt till vad nästa steg kommer att bli, även om jag inte exakt vet hur jag skulle göra eller hur det skulle se ut. Det har varit spännande att se hur en skiss på en papperslapp kan bli en stor skulptur som är fyra meter lång. Inte förrän jag satte ihop delarna och såg att det faktiskt blev som jag hade tänkt, i min hjärna, kunde jag slappna av.

Vem är du? 
− Jag är möbelformgivare och snickarmästare. I grunden är jag musiker och låtskrivare, något jag har haft nytta av och tagit med mig in i möbelformgivningen. De kreativa processerna påminner mycket om varandra. På universitetet handleder jag studenter vid Industridesignskolan i formgivning och konstruktion.

Vilka är dina drivkrafter?
− Jag vill gärna att det händer mycket runt omkring mig. Jag vill också gärna att det händer mycket i regionen där jag bor. På senare tid har jag ägnat mer och mer tid åt att jobba med samhälleliga förbättringar och socialt företagande. Det finns så mycket lust och kunskap och jag vill att saker ska vara möjliga att genomföra!

Vill du berätta något om dig själv som få känner till?
− Det som ingen känner till är att jag bär på en hemlig önskan om att få gjuta hjärnan i brons...

Sidansvarig: info@design.lth.se | 2022-02-28

Mer om konstnären

Claes Dorthé är möbelformgivare och snickarmästare. Vid Lunds universitet handleder Claes studenter vid Industridesignskolan i formgivning och konstruktion.

Kontakta Claes Dorthé för mer information om konstverket:
claes.dorthe@design.lth.se