lu.se

Designvetenskaper

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Hemsjukvård ska inte ge sjukhuskänsla - men ändå erbjuda en god arbetsmiljö

2017-02-01

Johanna Persson, arbetsmiljöforskare, Designvetenskaper, LTH. Foto: Jessika Sellergren

I hemsjukvård och hemtjänst måste de anställda ha en bra arbetsmiljö, utan att hemmet blir som en sjukhussal. Det är lättare sagt än gjort. Men detta har arbetsmiljöforskaren Johanna Persson vid Designvetenskaper, LTH, jobbat med i ett projekt med studenter som har designat konkreta lösningar. Två exempel: en minilampa fäst vid armen, eller ansluten till en golvlampa,  och en hemlik förvaringsmöbel där allt vårdmaterial finns samlat.

Forskarna har samarbetat med Skånes universitetssjukhus och Landskrona kommun. Ett av målen är att få företag att vidareutveckla och producera en del av de föreslagna produkterna. Bakgrunden till den här satsningen är att nära 200.000 personer redan får sjukvård i hemmet. De är i alla åldrar, men hälften är i åldern 80-90 år. Med landets åldrande befolkning väntas det blir fler som får vård hemma under åren framöver.

Samtidigt hör den grupp som arbetar mest hemma hos patienterna, hemtjänstanställda, till de yrkesgrupper som drabbas mest av korta och långa sjukskrivningar.

– Patientsäkerhet och arbetsmiljö hänger ihop, förklarar Johanna Persson. Det som är problem för de anställda innebär också risker för patienterna.

Hemsjukvård ska inte ge sjukhuskänsla - men ändå erbjuda de anställda en god arbetsmiljö, artikel av Mats Utbult, Suntarbetsliv, 2 februari 2017

Mer information:
Johanna Persson, arbetsmiljöforskare vid Designvetenskaper, LTH
johanna.persson@design.lth.se, 046-222 43 58

 

 


Sidansvarig: