lu.se

Designvetenskaper

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Snart kan du använda känseln i virtual reality

2019-11-26

Johanna plockar av ett VR-headset från huvudet

Johanna Persson, forskare i interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH.

Virtual reality är inte enbart en teknik för underhållning utan kan också vara en viktig del av vård- och hälsoforskningen, menar Johanna Persson som är forskare i Interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH och använder virtual reality inom sin egen forskning.

–VR-tekniken har en stor potential inom cancerbehandling och cancerrehabilitering, och vi forskare experimenterar med olika roller denna teknik kan spela för både fysiska och mentala aspekter. Till exempel hantering av olika känslor, för rörelseträning vid avancerad sjukdom och för att träna på saker som upplevs jobbiga, som en klinisk undersökning, berättar Johanna Persson.

I Vetenskapsradions inslag ”Snart kan du använda känseln i virtual reality” nämner Johanna Persson de cancerpatienter som måste vara isolerade på sjukhus under längre tider.

–Kan du ha en virtuell upplevelse där du kanske kan simulera att du sitter i soffan hemma och ser din familj omkring dig. Kan de dessutom lägga handen på din arm och du faktiskt kan känna att ditt barn bredvid dig lägger handen på armen, så kan jag tänka att det skulle vara en väldigt värdefull upplevelse, säger Johanna Persson i Vetenskapsradions intervju.

Radioinslag och artikel i Vetenskapsradion, Sveriges radio av Sara Sällström, 2019-11-21: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7348419 

Lyssna på ett längre radioinslag i Vetenskapsradions veckomagasin, med start 9 minuter in: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1392700?start=540 


Sidansvarig: