Hoppa till huvudinnehåll

Kunskap och samarbete vägen mot jämlik vård

Svensk cancervård är ojämlik och utbildningsgrad påverkar överlevnad, enligt cancerfondens rapport 2018. 

− Tyvärr förvånar inte cancerfondens rapport. Kunskap är nyckeln till förändring och genom att samla patienter, närstående och vårdpersonal kan vi skapa förutsättningar för att hitta nya vägar mot en bättre och mer jämlik vård, säger Ulrika Sandén, doktorand i Innovationsteknik vid LTH och initiativtagare till kursen ”Patientperspektiv och egenförmåga” vid Lunds universitet.

Kursen ges för andra gången och är ett samarbete mellan tre fakulteter vid Lunds universitet samt Karolinska Institutet. Den vänder sig inte bara till patienter utan även till närstående och vårdpersonal. I takt med att antalet cancersjuka i världen blir fler ökar också antalet närstående.

− Vi behöver förändra sjukvården från fragmentisering till samverkan och se till patientens hela resa, där närstående ingår, säger Fredrik Nilsson, professor vid Designvetenskaper, LTH.

Hans Thulesius, praktiserande läkare och docent i allmänmedicin och kursmedarbetare håller med:

− Jag ser kursen som en unik möjlighet för patienter och närstående att få redskap till att förändra vården underifrån.

Cancerfonden skriver vidare ”I Sverige väntar vi fortfarande på genombrottet för appar inom sjukvården”. Ulrika Sandén säger att alltfler lever med cancer och att det finns en outnyttjad potential hos patienter som överlever. Där kan digitala verktyg och ökad interaktion med vården påverka både överlevnad och mående. Hon är själv canceröverlevare som forskar på nya metoder baserade på digitala verktyg för att öka egenförmågan hos individer att bli aktiva samskapare av en god hälsa oavsett cancerdiagnos.

Första terminens studenter på kursen Patientperspektiv och egenförmåga ser att kursen fyller en viktig funktion.

 ”Som sjuksköterska har jag fått med mig så många nya erfarenheter och kunskaper av denna kurs, som jag högst sannolikt inte hade kunnat läsa mig till i skolan eller få via mitt arbete. Som privatperson har jag fått med mig en beredskap och även vetskap om det stöd som finns om jag själv eller någon anhörig skulle få cancer.” /Emelie sjuksköterska, Kalmar kommun

”Kursen har gett mig hopp och viljan att göra något av mina egna erfarenheter. Alla blogginlägg, tips på filmer, studier med mera har bidragit till en nyfikenhet för mig att fortsätta leta kunskap och gett mig stöd i att vi är flera och att vi kan hjälpa varandra.” /Jessica, närstående till cancersjuk

− Vi vänder på perspektivet och låter vårdgivare delta i patienternas värld istället för tvärtom. I fokus står cancer men det mesta handlar om att se på situationen från olika perspektiv och därigenom finna olika lösningar, säger Lars Harrysson, universitetslektor vid Socialhögskolan och en av de ansvariga för kursen.

Kontakt och information:

Patientperspektiv och egenförmåga, TFRD40, 7,5 högskolepoäng, 25% kurstakt. Fristående distanskurs med två obligatoriska träffar. Ansök på www.antagning.se senast den 16 april 2018. Kursen vänder sig till såväl närstående och vårdpersonal som cancerpatienter.
Mer information om kursen: www.design.lth.se/proaktiv-cancervard/patientperspektiv

Sidansvarig: info@design.lth.se | 2018-04-04

Kontakt

Ulrika Sandén, doktorand Innovationsteknik, LTH
ulrika.sanden@design.lth.se
0702-92 85 36

Fredrik Nilsson, professor Designvetenskaper LTH
fredrik.nilsson@plog.lth.se
046-222 91 55