lu.se

Designvetenskaper

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

Kulturnatt med forskningsfilmer

På Kulturnatten i år bjuder Designvetenskaper vid LTH (IKDC) på två filmade programpunkter. Den ena filmen handlar om vilka utmaningar avokadon möter på sin resa från platsen där frukten växer till konsumenternas butiker. Den andra berättar om klimatlabbets forskning och hur en ny app kan hjälpa med en personlig prognos för att hantera värme och kyla i klimatförändringarnas spår.

Avokadons resa – förpackningsparadoxer och matsvinn

En stor andel frukt och grönsaker når aldrig fram till slutmålet – att bli uppätna. Livsmedlens resa från producent till konsument går inte alltid som tänkt och en stor andel frukt och grönsaker förstörs längs vägen.

Avokadon är en av dessa känsliga frukter som transporteras långt och behöver varsam hantering. Stötar, vibrationer, temperaturförändringar och luftfuktighet påverkar frukten och dess hållbarhet, och därför behöver vi genomtänkta förpackningar. Sådana kan utvecklas genom bättre förståelse för hur transporten, hanteringen och lagerhållningen kan genomföras med så få risker som möjligt. Detta kan forskarna hjälpa till med! I filmen berättar logistikforskaren Henrik Pålsson om utmaningar och möjligheter för förpackningslösningar för att avokadon och andra livsmedel ska må bra under hela sin transport.

Se "Avokadons resa – förpackningsparadoxer och matsvinn"

Det finns inga dåliga väder...

Är du glad för höstens antågande eller längtar du tillbaka till sommarens värmebölja?

I Klimatlaboratoriet på LTH finns både värme och kyla – här undersöker forskarna hur olika temperaturer påverkar vår hälsa. Klimatförändringar bidrar till mer extremt väder, och värmeböljor och kalla perioder kan ge allvarliga hälsokonsekvenser. För att kunna ge personliga råd vid extremt väder har forskarna tagit fram appen ClimApp. I denna film bjuds du på en titt in i klimatlabbet och får koll på ClimApp.

Se "Det finns inga dåliga väder..."

Är du nyfiken på forskningen?

Maila dina frågor till forskarna.

Avokadons resa:
Henrik Pålsson, forskare i förpackningslogistik
henrik.palsson@plog.lth.se 

Det finns inga dåliga väder:
Chuansi Gao, forskare i klimatlabbet och i arbetsmiljöteknik
chuansi.gao@design.lth.se