
Vilken plats har plasten? – forskare berättar i plastrapport
Plast i våra förpackningar är ett ämne som diskuteras på många håll, och en som ofta medverkar i diskussionen är Katrin Molina-Besch, forskare i förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH.

Entreprenöriella ekosystem – disputation i Innovationsteknik 12 februari
Vilka aktörer och faktorer är viktiga för att nya innovativa företag ska bli framgångsrika? I avhandlingen ”Entrepreneurial Ecosystems in Life Science Industry” i ämnet Innovationsteknik ställer sig Janna Alvedalen frågan. I sin forskning fokuserar hon på konceptet entreprenöriella ekosystem och utforskar hur sådana system påverkar nya företag och [...]

Arbetslivet efter pandemin – intervju i P4
Fler än någonsin jobbar just nu hemifrån. Hur påverkas vi av distansarbetet, och hur blir det när det är dags att lämna hemmet och de nya vanorna? Frågorna ställs i P4 Extra, som pratat med Calle Rosengren, arbetsmiljöforskare vid Designvetenskaper, LTH.

“Dags att börja prata om universell utformning som ett sätt att arbeta”
Delaktighetsdagen anordnades av Myndigheten för Delaktighet (MFD) den 18 januari, och hade i år fokus på universell utformning och arbetet med Agenda 2030.

Nytt nätverk ska främja ljusforskning
Lunds Tekniska Högskola och ytterligare tre lärosäten har startat ett nytt ljusforskarnätverk. "Vi vill skapa en mötesplats för verksamma i branschen och tillsammans bidra med tvärvetenskaplig forskning", säger Johannes Lindén, ljusforskare på LTH, i Svensk Byggtjänsts artikel ”Nytt nätverk ska främja ljusforskning”.

Hur kan e-handeln bli mer hållbar?
Henrik Pålsson är forskare i Förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH, och tipsar i tidningen Syre om ett antal punkter som kan bidra till att e-handeln blir mer hållbar – till exempel att planera dina inköp så att de kan sampackas.

BOXES – an art project about the sustainability goals
In 2015, UN adopted seventeen development goals to serve as a reminder of the multitude of issues we need to address if we should thread the path towards a sustainable Earth society.

Hur ser framtiden för smarta hem ut?
Günter Alce, forskare med fokus på Augmented Reality och smarta lösningar för Internet of Things vid Institutionen för Designvetenskaper, LTH har pratat med tidningen Villalivet om vad nästa steg i utvecklingen kan tänkas bli.

Ny forskning om nanomaterial i byggbranschen kan förebygga hälsorisker
Nanopartiklar med särskilt framtagna egenskaper används allt oftare i byggmaterial. Idag saknas kunskap om hur vanliga dessa material är och hur de påverkar hälsan. Christina Isaxon, vid Lunds universitet, tilldelas 4 449 000 kronor av AFA Försäkring för att kartlägga användningen av nanomaterial i byggbranschen och för att undersöka vad det [...]

Arbetsliv i omvandling – nytt nummer om socionomers arbetsmiljö
Arbetsliv i omvandling är en vetenskaplig refereegranskad skriftserie som ges ut av Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet – i samarbete med Forum för Arbetslivsforskning i Sverige (FALF), Centrum för tillämpad arbetslivsforskning vid Malmö universitet och Arbetsvetenskap, Ekonomi och Miljöpsykologi vid SLU Alnarp.