lu.se

Designvetenskaper

Lunds Tekniska Högskola

Denna sida på svenska This page in English

3D-printad mat fortfarande i sin linda – artikel på 3dp.se

2021-09-02

närbild av en bit broccoli som skrivs ut med 3D-printer i grönt material. Foto.

En bit broccoli växer fram. Bild från filmen om 3D-printlabbet på YouTube.

Hur lagar man mat till personer som har svårt att tugga och svälja, som är både tilltalande och smakrik? Frågan har projektet ”Framtidens mål” fokuserat på.

I artikeln ”3D-printad mat fortfarande i sin linda” på 3dp.se får vi veta mer om projektet som arbetat med att ta fram mer attraktiv mat till målgruppen. Maten som 3D-printas har en textur som liknar mos och innehåller inga stora partiklar, men kan tack vare 3D-skrivaren få olika färger och former som liknar originalet.

Forskare vid Produktutveckling, Designvetenskaper, LTH, har medverkat i projektet och har i verksamhetens 3D-laboratorium utforskat teknikens möjligheter inom matområdet.

– 3D-printing har en stor potential att skapa komplexa och vackra former av den annars lite intetsägande maten som ofta serveras äldre som har sväljsvårigheter. I framtiden tror jag att tekniken kommer bli alltmer användbar för den här målgruppen, säger Nanond Nopparat, doktorand i projektet.

Andra forskare vid Produktutveckling som medverkat i projektet är Damien Motte, Johannes Ekdahl Du Rietz och Olaf Diegel.

Framtidens mål är finansierat av Vinnova och har skett i samarbete mellan RISE, Addema, Changemaker, Cellink, Compress Group, Findus Special Foods, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet, Neurologiska rehabiliteringskliniken Stora Sköndal och Solina.

Vill du veta mer?

Läs artikeln ”3D-printad mat fortfarande i sin linda” på 3dp.se 

Se presentationen av 3D-printlabbet på YouTube

För mer information, kontakta Nanond Nopparat – nanond.nopparat@design.lth.se eller Damien Motte – damien.motte@design.lth.se