Hoppa till huvudinnehåll

Almedalen 2018

Designvetenskaper medverkade i Almedalen 2018 med panelsamtalen Hur mår e-hälsan? och Trivs jag bäst i öppna landskap? Våra forskare deltog även i samtalen Den fysiska arbetsmiljön på kontoret, Åkeriernas död – exportens bröd? och Kompetensbrist - en paradox. 

En äldre man och en ung kvinna sitter med varsin laptop ute på ett rapsfält. Foto.

Trivs jag bäst i öppna landskap?

Vi sitter i öppna landskap, i gröna miljöer och i aktivitetsbaserade kontor. Vi jobbar hemma, på caféer och på tåget - ibland även på kvällar och helger.

Framtidens arbetsplatser präglas av det digitaliserade och gränslösa arbetslivet där vi i hög grad kan styra hur, var och när vi ska arbeta.

Vi ges nya möjligheter, men står också inför nya utmaningar. Hänger arbetsplatserna med i utvecklingens snabba tempo? Skapar förändringarna arbetsmiljöer där vi känner oss inspirerade, kreativa och innovativa - eller blir det en ökad stress? Hur bra koll har vi på den fysiska arbetsmiljön på en arbetsplats som saknar rumsliga gränser? Får vi en ergonomisk stol av arbetsgivaren även för hemmabruk? Vilka utmaningar står ledningen inför i en organisation där vi jobbar på distans och inte har fasta platser och bestämda arbetstider?

Med utgångspunkt i Lunds kommuns införande av en aktivitetsbaserad arbetsplats diskuterar panelen det förändrade arbetslivets utmaningar, möjligheter och effekter. Är det förändrade arbetslivet något för alla?

Se filmen från panelsamtalet "Trivs jag bäst i öppna landskap?" på YouTube

en person tar tempen på en laptop som ligger nedbäddad i en soffa. på skärmen syns tre läkare. Foto.

Hur mår e-hälsan?

Vi läser vår journal via nätet och får diagnoser ställda av digitala läkare. Vi har hälsoappar och håller full koll på hur vi tränar, sover och mår. Sverige har ambitionen att vara världsbäst på e-hälsa 2025, men hur står det egentligen till med e-hälsan idag?

Digitaliseringen omdanar vårt samhälle och våra liv. Är vi på rätt väg? Vad händer med sjukvården i stort? Hur förändras arbetsmiljön för vårdpersonalen och hur påverkas patienterna? Vilka fallgropar bör vi se upp med? Går lagstiftning och teknik i takt? Vad händer med all data - kan vi känna oss säkra? Panelen diskuterar vad den senaste forskningen visar och hur samverkan mellan forskning, hälso- och sjukvård, företag och samhällets medborgare kan se ut för att vi gemensamt ska kunna ta oss an digitaliseringens utmaningar.

Se filmen från panelsamtalet "Hur mår e-hälsan?" på YouTube.

Övrig medverkan i Almedalen

Åkeriernas död – exportens bröd?

På svenska vägar råder ett kaos. Ett kaos av olaglig utländsk trafik som pressar ut svenska åkerier i ekonomiska svårigheter.

Arrangör: Svenska Transportarbetareförbundet
Deltar från Designvetenskaper: Henrik Sternberg, transportforskare, Lunds universitet

Den fysiska arbetsmiljön på kontoret - vi reder ut förutsättningar för att hålla hela arbetslivet

Kontorsarbete är vardag för miljontals svenskar och felaktig utformning av arbetsmiljöerna kan ha stor inverkan på våra fysiska kroppar och därmed också företagens produktivitet. Vi reder ut några av de myter som kommit att prägla debatten om den fysiska arbetsmiljön.

Arrangör: AFA försäkring
Deltar från Designvetenskaper: Hillevi Hemphälä, Teknologie doktor, forskare och biträdande universitetslektor, Lunds tekniska högskola

Kompetensbrist - en paradox

Svensk konkurrenskraft hotas av bristen på tillgång till personal. Arbetsgivare hittar inte den kompetens de söker, samtidigt som alltför många människor står utanför arbetsliv och samhällsgemenskap. Kan universell utformning av verksamheter vara ett sätt att frigöra resurser och öka matchningen?

Arrangör: Svenska ESF-rådet 
Deltar från Designvetenskaper: Per-Olof Hedvall, docent vid Certec, Lunds tekniska högskola

Sidansvarig: info@design.lth.se | 2022-02-28