Hoppa till huvudinnehåll

Cirkulär affärsmodell för textil

Textilindustrin har stor klimatpåverkan och återanvändning av kläder ses som en del av den hållbara omvandlingen av branschen. Nu presenterar Daniel Hellström och John Olsson på Förpackningslogistik, LTH, sin artikel om en cirkulär affärsmodell som skapar en mer hållbar modehandel.

– Publicerad den 7 december 2023

Kläder som hänger på galgar. Foto.
Affärsmodellen där begagnade kläder kan komma till nytta är ett resultat från när Daniel Hellström och John Olsson deltog i ett innovationsprojekt om hållbar e-handel. Foto: Unsplash

Utöver den faktiska affärsmodellen är arbetet intressant också genom att forskarna visar hur viktigt det är att sätta konsumenten i centrum av innovationsprocessen för cirkulära affärsmodeller, samt genom att de som forskare också har hittat ett sätt att ge insikt i framtiden för en mer hållbar textilindustri.

I Future by Lunds intervju med Daniel Hellström och John Olsson står det att läsa att den nya affärsmodellen möjliggör att kostnadsfritt skicka vidare plagg som inte används längre genom att donera dem i en app - där det också går att se vilken välgörenhetsorganisation som just nu har mest nytta av de avlagda kläderna. Efter att valet i appen är gjort, paketet postat så kan man följa hur mycket den valda organisationen har samlat in till behövande.

Forskarnas cirkulära affärsmodell är presenterad i artikeln Let's go thrift shopping: Exploring circular business model innovation in fashion retail som är publicerad i Technological Forecasting and Social Change.

Läs mer om forskningen i Future by Lunds artikel:
Lundaforskare uppmärksammas för cirkulär affärsmodell för textil (futurebylund.se)

Daniel Hellström. Foto.

Daniel Hellström

Daniel Hellström är universitetslektor i förpackningslogistik vid LTH.

Daniel Hellström — Lunds universitet

John Olsson. Foto.

John Olsson

John Olsson är forskare i förpackningslogistik vid LTH.

John Olsson — Lunds universitet