Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

27 september 2019

Hon har överlevt en hjärntumör och hatar floskler som ”fånga dagen” och ”leva i nuet”. Trots det har Ulrika Sandén efter tumöroperationen både forskat på och skrivit en bok om vad hon kallar ”Nuets förnöjsamhet”, ett förhållningssätt till livet som hon tog till sig under sina år vid Vesterålen i Nordnorge.

19 september 2019

Arbetsmiljö. Vem är du – en separerare eller kanske en integrerare? Mobiler och bärbara datorer har skapat ett arbetsliv där det är möjligt att jobba när och var som helst. I en stor studie har arbetsmiljöforskare identifierat hur sju olika personlighetstyper sätter gränser – eller inte – mellan arbete och fritid.

18 september 2019

Digitaliseringen inom hälsa, vård och omsorg är i full gång, men vad innebär e-hälsa för patienter, personal och samhället i stort? Frågan ställs i boken ”På tal om e-hälsa”.

18 september 2019

Vad kan förpackningar göra för människan, miljön och ekonomin? Annika Olsson och Daniel Hellström, som båda forskar inom förpackningar och hållbarhet, ställer frågan i boken ”Managing packaging design for sustainable development”.

18 september 2019

”Nuets förnöjsamhet” och ”…Och jag vill leva” är berättelser om tidens förgänglighet, hoppets tvetydighet och trygghet i samband med svår sjukdom.

18 juli 2019

Dagens arbetsliv är sällan en nio-till-fem-historia. Idag kan vi ofta styra när, var och hur vi arbetar. Hur ska vi förhålla oss till det flexibla jobbets utmaningar för att ”hålla” hela livet? Och vilka arbetslivstrender kan anas vid en framåtblick?

7 juli 2019

Tidig upptäckt av cancer ökar möjligheten att bli frisk. Men hur kan cancerdrabbade diagnostiseras och behandlas tidigare än idag? Och vems är ansvaret – patientens, läkarens eller kanske våra smarta klockors? Vilket ansvar vilar på vem?

30 juni 2019

Behöver vi vara rädda för nanoprodukter? Kan konsumenten vara trygg? Utvecklingen av nanoteknologin rusar framåt, men det är oklart vem som bär ansvaret för hanteringen av risker och säkerhet. Hur fördelas ansvaret så att nanoindustrin kan blomstra och konsumenten känna tillit till teknologin?

27 juni 2019

Den växande e-handeln ställer höga krav på logistiken i städerna, inte minst när det gäller den sista milen i leveranskedjan. Gemensam infrastruktur, paketautomater, digitala lås, cykelbud och delningsekonomi kan bidra till att lösa samhällets logistikutmaningar, tror Klas Hjort och Daniel Hellström vid Förpackningslogistik, Designvetenskaper, LTH.

14 juni 2019

− Om temperaturen fortsätter stiga kommer det inte vara möjligt att arbeta inom fysiska utomhusyrken eller i vissa delar av världen i framtiden, säger Karin Lundgren-Kownacki, forskare i Arbetsmiljöteknik vid Designvetenskaper, LTH, som nu fått Arbetsmiljöhögskolans pris för bästa avhandling i Sverige 2018 inom forskningsområdet arbetsliv och [...]