Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

5 juni 2019

Menskopp, utformad som pessar, i fin förvaring jämte tandborstar och tvål. Självkörande bil förvandlat till vardagsrum. Normkritiska fotbollsskor utformade för kvinnlig anatomi. Lampknappen som styr alla husets lampor. Det är några av de cirka femtio arbeten som studenter i industridesign ställer ut.

29 april 2019

Katarina Elner-Haglund, universitetslärare på Produktutveckling vid Designvetenskaper, LTH inleder Plastteknik Nordic 2019 med en presentation om hur LTHs utbildningssatsning bidrar till plastkunniga kunder till plastindustrin. Studenter från Produktutveckling, LTH tar sedan vid och presenterar kort sina industriprojekt och berättar om de [...]

28 mars 2019

Forskargruppen inom aerosolteknologi vid LTH, Lunds universitet, har tillsammans med forskare från Aarhus Universitet, Danmark undersökt bakteriers överlevnad i luften och nyligen publicerat sina resultat i tidskriften ”Frontiers in Microbiology”.

desc
25 mars 2019

Upphandlare som vill öppna för innovation och dynamik ska efterfråga en lösning på ett problem i stället för specifika produkter. Det konstaterar professor Charles Edquist, som tagit fram en skiss till en handlingsplan för ökad funktionsupphandling.

22 mars 2019

En rekordstor donation på 350 miljoner kronor från IKEA Foundation har tryggat framtiden för Industridesignskolan. Det är inte första gången som skolan får ta emot en jättedonation från IKEA. Det hela började med ett möte med mycket kaffe och snus mellan Ingvar Kamprad och Thomas Johannesson, tidigare rektor vid LTH…

15 mars 2019

Det finns en stark tradition av särtänkande i samhället. Vi tänker på ”särskilda människor” med särskilda behov, vi talar om särskilda insatser. I förlängningen leder de tankarna till särlösningar som separata handikapp-entréer vid nya byggen, istället för en och samma entré.

10 mars 2019

Se upp för vinterkräksjukan. Ny forskning tyder på att det smittsamma viruset även kan transporteras i pyttesmå vattendroppar. Därmed räknas det som luftburet och kompletterande metoder kan behövas för att begränsa smittspridningen.

4 mars 2019

”Du måste vara mellan 18–60 år gammal, icke-rökare, inte vara ­gravid och du får inte ha några luftvägssjukdomar, eksem eller öppna sår.” Önskemålen i annonsen kan tyckas lite udda innan det framgår att det är försökspersoner till en labbstudie som efterfrågas

24 februari 2019

E-journaler ska göra det lättare för patienter att bli mer delaktiga i sin vård. Men hur påverkas arbetsmiljön för vårdpersonalen, och vad innebär det att få sjukdomsbesked via en e-hälsotjänst? Lena Petersson, doktorand i arbetsmiljöteknik vid LTH, studerar e-hälsolösningar och hur de påverkar arbetsmiljön.

23 februari 2019

Malin Göransson är doktorand vid Förpackningslogistik på Institutionen för designvetenskaper, LTH. I likhet med många andra oroas hon av att en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig når en mage – och att matsvinnet står för 6,7 procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser.