Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

18 december 2018

Pappersrecept för läkemedel har ersatts av e-recept, elektroniska journalsystem har blivit praxis, besöksbokning av läkare sker över nätet och virtuella läkarbesök via videolänk blir allt vanligare. Digitaliseringen är en process som pågår i hela samhället – inte minst inom vården.

8 november 2018

Nanopartiklar kan avslöja om någon håller på att få sjukdomen KOL. Aerosolforskare vid LTH har en utvecklat en ny teknik som kan upptäcka sjukdomen tidigt och därmed bromsa sjukdomsförloppet.

28 oktober 2018

Frida McCabe och Linn Wrangmark gjorde sitt examensarbete i teknisk design vid Designvetenskaper, LTH – ett arbete som vann pris i studentkategorin för "framtidens innovationer" 2017. Nu är deras IV-bracelet i produktion för att komma ut på marknaden.

12 september 2018

Hanne Pålsson hoppas att äldre och kroniskt sjuka – men också personer som lever under hot – ska få användning för hennes innovation, ett mobilt och ergonomiskt trygghetslarm som fungerar också utanför hemmet. För tre år sedan var armbandet ett examensarbete på Industridesignskolan vid Lunds universitet, nu är det en produkt som är på väg ut på [...]

30 augusti 2018

Befolkningen ökar och vi lever allt längre. Det innebär också att vi lever med sjukdomar och kroniska diagnoser allt längre – åkommor vi behöver medicinera mot. I Europa tar hälften av dem som är över 80 år fler än sex mediciner per dag, men ändå är förpackningarna sällan anpassade för den äldre målgruppens behov.

21 augusti 2018

Varje år inträffar ett stort antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige. Regeringen har därför gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsolyckor ur ett genusperspektiv.

14 augusti 2018

Människor som arbetar i varma klimat utsätts för än hårdare prövningar till följd av klimatförändringar. Om temperaturen ökar med ett par grader blir det omöjligt att arbeta inom fysiska utomhusyrken i vissa delar av världen, visar en ny avhandling.

13 augusti 2018

Havandeskapsförgiftning är den största dödsorsaken bland gravida kvinnor i Etiopien – ett land där luftföroreningshalterna är flera gånger högre än WHO:s riktvärde. Aerosolforskaren Christina Isaxon har gjort fältstudier i staden Adama i Etiopien för att få veta mer om gravida kvinnors exponering för luftföroreningar.

24 juli 2018

I operationssalar krävs ren luft för att undvika bakteriell smittspridning under operationer. Nu har LTH-forskare utvärderat olika ventilationssystem i operationsmiljöer för att ge råd om vilken metod som mest effektivt hindrar luftburna bakterier från att spridas.

5 juli 2018

Solel passar många länder och skulle kunna vara vanligare om energibolag anpassade sina affärsmodeller efter marknadens förutsättningar. – Villkoren för att erbjuda solceller skiljer sig mycket åt mellan olika länder, och det missar många energibolag. Resultatet blir att det tar längre tid att ta fram ett erbjudande som är attraktivt för kunderna [...]