Hoppa till huvudinnehåll

Digifysisk vård, en förbättring av svensk sjukvård? – ett av tretton nya examensarbeten i Innovationsteknik

Nätdoktorer har verkat parallellt med traditionell primärvård i ett tidigt skede av svensk sjukvårds digitalisering. Men då användandet av digitala tjänster ökar, undersöker traditionell sjukvård alltfler digitaliseringsalternativ.

– Publicerad den 1 juni 2020

svartvitt bildcollage av två studenter. Foto.
Ellen Peber och Erik Wästfelt, civilingenjörsstudenter i Industriell ekonomi som nu presenterar sitt examensarbete i Innovationsteknik. Foto: Simon Birk och August Lidfeldt

Digifysisk vård – integrationen mellan digital och traditionell fysisk vård – ses som en potentiell framtid för svensk sjukvård. Men effekten av digifysisk vård är emellertid relativt okänd, och det finns ingen utvärderingsprocess som rymmer nödvändiga analyser.

Ellen Peber och Erik Wästfelt, civilingenjörsstudenter i Industriell ekonomi och författare till examensarbetet ”Impact of digi-physical healthcare – A case study of the value-impact of digi-physical healthcare at three primary care centres in Sweden” i Innovationsteknik, utvecklar och använder ett ”utvärderingsramverk” för att studera inverkan av digifysisk vård på kvalitet, effektivitet, och patient- och vårdgivarnöjdhet.

Studenterna har genomfört en fältstudie på tre vårdcentraler i Skåne, Stockholm och Västra Götaland, och konstaterar att kombinationen av fördelarna från digital vård, så som digital kontakt och videosamtal, tillsammans med traditionell primärvård, skapar en möjlighet att öka både patient- och vårdgivarnöjdhet.

– Utveckling av framgångsrika digifysiska arbetssätt samt realisering av affärsvärde skulle kunna minska avståndet mellan digital och fysisk vård, vilket potentiellt kan förbättra svensk sjukvård, säger Ellen Peber och Erik Wästfelt.

Diskussionen om digifysisk vård ingår i ett av de tretton examensarbeten i Innovationsteknik som nu presenteras den 2 och 3 juni. Flertalet av examensprojekten fokuserar på digitalisering inom olika områden – utöver digifysisk vård ingår frågor som digital omställning i jordbruket, digitalt lärande för studenter med begränsade teknikmöjligheter i Östafrika, framgångsfaktorer för digitala plattformar för online-handel med konst, m. m.

Presentationerna av projektarbetena i Innovationsteknik den 2-3 juni kan följas via Zoom. Mer information om examensarbetena och presentationerna finns här: http://www.innovation.lth.se/calendar/?event=presentationer-av-examensarbeten-i-innovationsteknik