Hoppa till huvudinnehåll

Framtidsveckan

Designvetenskaper har de senaste åren medverkat i Framtidsveckan inom områden som exempelvis virtual reality, e-handel, e-hälsa och 3D-printing. Se mer information om programpunkterna i Lunds universitets kalendarium via länkarna nedan.

Medverkan 2021

Ska vi ses som avatarer framöver – genombrott i den virtuella mötesvärlden

I en tid när digital möteströtthet blivit ett etablerat fenomen har LTH-kollegorna i virtual reality-labbet utforskat nya sätt att mötas. Filmen visas under hela Framtidsveckan. Se filmen "Det virtuella mötet"

Framtidsveckan, podd: När kampen mot ett virus lyfte upp forskningen på agendan

Samtal med några av Lunds universitets forskare som utvecklar teknikerna som kan hjälpa oss att på ett tidigare stadium hitta och bekämpa smittor i framtiden, och därtill ta reda på vilka egenskaper hos nanomaterialen som är riskfyllda och hur vi kan skydda miljön mot oacceptabla utsläpp.

Has eHealth implementation reached a breakthrough in Europe?

E-hälsa får en allt större roll inom hälso- och sjukvården. Men hur ser utvecklingen ut på europeisk nivå? Har implementeringen nått ett genombrott i Europa?

Genombrott för näthandel – men hur hanterar vi bäst returer?

Fler och fler handlar på nätet. Men den ökade digitala handeln innebär också en avsevärt större mängd returer, vilket kan bli en dyr affär för handlarna. Forskarna i Förpackningslogistik har studerat fenomenet och delar med sig av råd och tips.

Personliga genombrott – insikter, val, hopp

Hur och varför sker förändringar i livet? Vad kan betraktas som personliga genombrott och hur upplevs de? Vad blir konsekvensen när en dörr stängs bakom oss och vi går in i ett nytt rum

Att förstå corona och dess konsekvenser – lärdomar från en pandemi

Medan andra regeringar beordrade nedstängning av samhället, begränsningar i individuell frihet och rörlighet, munskydd och masstestning, så förlitade sig Sverige i huvudsak på individens ansvar och solidaritet. Men vilken var egentligen den svenska strategin? Samtalet är ett samarrangemang mellan Lunds universitets tankesmedja för framtidsfrågor, LU Futura, och Centrum för ekonomisk demografi vid Ekonomihögskolan.

Medverkan 2020

Hur bidrar 3D-printing till en resurssmart framtid?

I denna filmade guidning berättar forskarna om hur 3D-printing kan användas nu och i framtiden – och hur klimatvänlig tekniken är just nu och kan bli framöver. Kolla in 3D-skrivarna som printar produkter i olika material – till och med ätbara ting.

Energi i samverkan för en hållbar framtid

Energifrågan är avgörande för att klara FN:s klimatmål. För att lyckas ställa om till hållbara städer och samhällen behöver vi hitta nya sätt att – genom samverkan – effektivisera, dela och producera energi.

närbild på kompass. Foto.
Sidansvarig: info@design.lth.se | 2022-04-29