Från arbetsplats till atmosfär – luften i centrum på Aerosolers årsträff
Luften stod på agendan under Aerosolers heldag med profilområdet. Luftföroreningar, luftmiljö på arbetsplatsen och atmosfäriska aerosoler var några av ämnena som togs upp. Årsträffen – den tredje i ordningen sedan profilområdet startade sitt arbete – drog ett sjuttiotal deltagare.
Jessika Sellergren – Publicerad den 23 April 2025

Profilområdets koordinatorer Joakim Pagels och Moa Sporre inledde dagen med att blicka tillbaka på året som gått. De var tacksamma över allas insatser som lett till seminarier, workshops, laboratoriebesök, fältutflykter, konferenser och stor synlighet i media.
– Under det gångna året har forskningsprojekt inom flera nya områden blivit beviljade medel. Några exempel är påverkan på aerosolemissioner och hälsa vid den gröna övergången inom vägtransport, flyg och energiproduktion, inom cirkularitet, återvinning och sekundär användning av material. Vi är också mycket tacksamma för det fina samarbetet med forskargrupper inom LTH och de medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna, där flera grupper har fått ett ökat fokus på aerosoler sedan profilområdet startades, säger Joakim Pagels.
Data från atmosfärsmätningar blir musik
De fyra fokusområdena inom profilområdet – hälsosamma inomhusmiljöer, hållbara material, atmosfäriska aerosoler och rena transporter – presenterade genom sina ämnesansvariga senaste nytt.
En av dem var Jakob Löndahl, professor i aerosolteknologi vid LTH. Han har fått så kallat frömedel från Lunds universitet för att arbeta med synlighet av ämnet luft genom konstnärlig och musikalisk interaktion. Projektet ”LUFT – Art of Air” utforskar hur konst och musik kan lyfta ett par av vår tids viktigaste frågor kring miljö och hälsa och fungera som känslomässiga verktyg för djupare förståelse.
Projektet har lett till en musik- och bildföreställning som komponerats av Peter Lång och Jakob Löndahl. I verket smälts konstnärliga uttryck ihop med data från atmosfärsmätningar.
Femton doktorander berättade om sina projekt
Profilområdets många doktorander bidrog med en posterutställning och pitchar om sin forskning. Femton tvåminuters presentationer avlöste varandra. De handlade om allt från bromspartiklar, aerosoler för att detektera luftvägssjukdomar, aerosolmodellering, nanopartiklar och partiklar från återvinningsprocesser.
Pitcharna efterföljdes av vetenskapliga presentationer av åtta Lundaforskare, bland annat:
- Kyrre Thalberg, adjungerad professor i livsmedel och läkemedel: Om partiklar för inhalerade läkemedel
- Caroline Isaksson, professor i evolutionär ekologi och infektionsbiologi: Om sotets påverkan på fåglar
- Anna-Karin Larsson Callerfelt, forskare i lungbiologi: Om hälsoeffekter av luftburna partikelföroreningar
- Arman Ahamed Subash, forskare i aeronautiska vetenskaper: Om utsläpp från biobränsle för flyg
LTH:s hedersdoktor om lagstiftning och arbetsmiljö
Dagen avslutades med inspel från Aerosolers rådgivande kommitté genom Ulla Vogel, professor vid National Research Centre for the Working Environment i Danmark och hedersdoktor vid LTH, Merete Bilde, keynote-talare och professor samt koordinator för Center for Chemistry of Clouds vid Aarhus universitet samt Johan Genberg Safont, handläggare på Naturvårdsverket med fokus på luftkvalitetsfrågor.
– Ett uttalat mål för profilområdet är att forskningen ska skapa genomslag inom tvärvetenskap, samhälle och industri, något som föredragshållarna adresserade på olika sätt. Ett exempel är Ulla Vogels presentation som tog upp hur man kan skapa genomslag inom aerosolområdet kopplat till lagstiftning och arbetsmiljö, säger Moa Sporre.
Profilområdets många doktorander arrangerade en posterutställning. Foto: Jessika Sellergren

Tips! Nordiska Aerosolkonferensen 2026
Nordiska Aerosolkonferensen arrangeras av profilområdet Aerosoler den 3–5 mars 2026 i Lund. Konferensens tema är impact och genomslag.