27 June 2022

Olyckor, naturhändelser, kriser och krig kräver höjd beredskap och tvingar samhället att snabbt ställa om och medborgarna att agera. Ibland finns det krisplaner att luta sig mot. Men hur jämlika och inkluderande är planerna? Passar de alla? Har all variation i behov och förmågor beaktats?

16 June 2022

Från hushållsapparater och möbler till webbapplikationer och dykarhjälmar – bredden på årets examensarbeten var stor när industridesignstudenterna på IKDC visade upp sina projekt.

15 June 2022

Spänningen och stämningen är hög när mastersstudenterna presenterar sina examensarbeten inom olika ämnen vid Designvetenskaper.

6 June 2022

Bättre tillgänglighet handlar ofta om förbättrad ­teknik. Men tekniken måste gå hand i hand med inkluderande ­pedagogik och lagkrav får inte utgöra broms­klossar. Det menar Håkan Eftring som forskar på olika sätt att göra kunskap mer tillgänglig.

6 June 2022

Flera års förberedelser bär nu frukt. Det nya kombinerade aerosol- och klimatlabbet vid LTH är på plats. Nyligen stod det klart efter fyra veckors byggnation.

2 June 2022

Yulia Vakulenko växte upp i en liten rysk stad norr om polcirkeln, idag jobbar hon vid Lunds universitet. När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari vändes hennes värld upp och ner.

2 June 2022

För första gången på två år är Lunds universitet på plats i Visby för Almedalsveckan. I tider av kris och krig är den demokratiska mötes­platsen viktigare än någonsin.

30 May 2022

Vad har hänt inom området e-hälsa de senaste fem åren och vad är på gång för framtiden? Forskare från fem olika lärosäten och representanter för flera företag och organisationer delar med sig av sina erfarenheter och framtidsspaningar.

11 May 2022

Alla vet att det ryker när det brinner. Men vad vet man egentligen om vad röken innehåller och hur olika brandförlopp påverkar röken? Och hur påverkar partiklarna i röken räddningspersonalen som är först på plats när en brand ska bekämpas. Forskare vid LTH har i ett unikt försök tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utfört mätningar där röken studerats i detalj vid bränder i realistiska miljöer.

25 April 2022

Fel som kan uppstå vid behandling med cancerläkemedel utgör en potentiell risk för allvarliga patientskador.