Nyheter
Ny licentiatuppsats: Allas perspektiv viktiga i krisberedskapen
Personer med intellektuell funktionsnedsättning möter ofta stora hinder under kriser, men deras erfarenheter och perspektiv rymmer samtidigt en stor potential att förbättra samhällets krisberedskap. Deras delaktighet kan leda till mer inkluderande och effektiva lösningar, visar en ny licentiatuppsats i rehabiliteringsteknik.
Sjuksköterskan – navet i hemsjukvårdens spindelnät
Kommunal hemsjukvård är en central del av den svenska vårdkedjan, men det är en arbetsmiljö som sällan belyses. Ny forskning lyfter fram en komplex verklighet för sjuksköterskan inom hemsjukvården, en verklighet som kräver en förmåga att navigera mellan patienter och vårdgivare på olika nivåer. En av slutsatserna är att förbättringar i personalens [...]
Hälsorisker i fokus under energisektorns gröna omställning – medel till arbetsmiljöforskning
En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och [...]
Så känns det att leva med demens – SVT Nyheter
"Var är nyckeln? Jag tittar i nyckelskåpet igen. Nä, där var den inte." SVT:s reporter testar den virtuella demenssimulatorn tillsammans med Maria Hedin, en av LTH-forskarna bakom tekniken.
Nya satsningar och projekt får strategiska medel
Sex olika projekt och satsningar på Campus Helsingborg får nu strategiska medel från Lunds universitet. Ett av projekten hör hemma vid Designvetenskaper, LTH. Projekten fokuserar på ämnen som AI-teknik inom detaljhandel, hållbart mode, socialtjänstinsatser, försvarsvilja och demokratisk resiliens samt karriärprogram för internationella studenter.
Miljöpåverkan av engångs- och returförpackningar
Förpackningar är i de allra flesta fall en nödvändighet för att kunna skydda produkter och göra dem hanterbara. De blir dock ett problem om de övergår till avfall.
Smittforskarens bästa tips inför vabbhösten: Stäng toalocket – artikel i Sydsvenskan
Finns det några tricks att ta till i vardagen för att minska risken att behöva vabba? Sydsvenskan frågade Jakob Löndahl, professor i aerosolteknologi och fyrabarnsfar.
Affärsmodellsinnovation och design thinking i Bolivia – licentiatpresentationer i transformativ innovation
Att arbeta med affärsmodellsinnovation och design thinking inom små och medelstora företag är viktigt för den ekonomiska tillväxten i Bolivia. Men det finns utmaningar som försvårar innovationsarbetet.
Virtuell demenssimulator ökar kunskapen om kognitiv sjukdom
Hur känns det att leva med en demenssjukdom? ”Demenssimulatorn” kan hjälpa till att besvara det. Virtual reality-forskarna vid LTH har tagit fram simulatorn som ska öka kunskapen om kognitiv sjukdom genom virtuella och interaktiva upplevelser.
Varning för värme och kyla – ny avhandling i Arbetsmiljöteknik
Varningssystem för extremväder finns utvecklade vid de flesta nationella myndigheter för väderprognos men de tar sällan människans förmåga och sårbarhet i beräkning, utan är oftast baserade på lufttemperatur. Det menar Jakob Eggeling, doktorand i arbetsmiljöteknik vid LTH som nu försvarar sin avhandling.