Nyheter

Från arbetsplats till atmosfär – luften i centrum på Aerosolers årsträff
Luften stod på agendan under Aerosolers heldag med profilområdet. Luftföroreningar, luftmiljö på arbetsplatsen och atmosfäriska aerosoler var några av ämnena som togs upp. Årsträffen – den tredje i ordningen sedan profilområdet startade sitt arbete – drog ett sjuttiotal deltagare.
Industridesignstudenter skapar med ståltråd och max tre skruvar
Se utställningen som visar resultatet av förstaårsstudenternas kreativa arbete.

Industridesignstudenter prisas för pedagogiskt verktyg till förskolebarn
Två alumner från Industridesignskolan vid Lunds universitet prisas när Ung Svensk Form utser stipendiater 2025. De tidigare studenterna Clara Storsten och Anna Maria Nilsson är två av tjugofem unga formgivare som tilldelas stipendier.

Så snabbt kan du få covid-19 via luften
Vintersäsongens virus har slagit till – och covid-19 är fortsatt en del av vardagen. Men till skillnad från under pandemin har vi nu mer kunskap om hur viruset sprids via utandningsluften. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset.

Medel till forskning som gör nytta i arbetslivet
Fem projekt tilldelas 18 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning som gör nytta i arbetslivet – två av dem hör till LTH och handlar om luftmiljö vid återvinning av ballastmaterial och luftkvalitet i energieffektiva badanläggningar. Forskarna bakom projekten är Jenny Rissler, aerosolteknologi och Stephen Burke, byggnadsfysik.

Ny licentiatuppsats: Allas perspektiv viktiga i krisberedskapen
Personer med intellektuell funktionsnedsättning möter ofta stora hinder under kriser, men deras erfarenheter och perspektiv rymmer samtidigt en stor potential att förbättra samhällets krisberedskap. Deras delaktighet kan leda till mer inkluderande och effektiva lösningar, visar en ny licentiatuppsats i rehabiliteringsteknik.

Sjuksköterskan – navet i hemsjukvårdens spindelnät
Kommunal hemsjukvård är en central del av den svenska vårdkedjan, men det är en arbetsmiljö som sällan belyses. Ny forskning lyfter fram en komplex verklighet för sjuksköterskan inom hemsjukvården, en verklighet som kräver en förmåga att navigera mellan patienter och vårdgivare på olika nivåer. En av slutsatserna är att förbättringar i personalens [...]

Hälsorisker i fokus under energisektorns gröna omställning – medel till arbetsmiljöforskning
En grön omställning till ett klimatneutralt energisystem kan bidra till en minskning av luftföroreningar på arbetsplatser, men det kommer också uppstå nya typer av föroreningar. Vilka är föroreningarna – och hur påverkar de människans hälsa? Lundaforskarna Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, och Karin Broberg, professor i arbets- och [...]

Så känns det att leva med demens – SVT Nyheter
"Var är nyckeln? Jag tittar i nyckelskåpet igen. Nä, där var den inte." SVT:s reporter testar den virtuella demenssimulatorn tillsammans med Maria Hedin, en av LTH-forskarna bakom tekniken.

Nya satsningar och projekt får strategiska medel
Sex olika projekt och satsningar på Campus Helsingborg får nu strategiska medel från Lunds universitet. Ett av projekten hör hemma vid Designvetenskaper, LTH. Projekten fokuserar på ämnen som AI-teknik inom detaljhandel, hållbart mode, socialtjänstinsatser, försvarsvilja och demokratisk resiliens samt karriärprogram för internationella studenter.