Mål 2: Ingen hunger
Definition från Agenda 2030: Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk. Tillgång till tillräcklig och näringsriktig mat är en mänsklig rättighet som varje stat har en skyldighet att tillförsäkra sina medborgare. Genom att främja ett hållbart jordbruk med modern teknik och rättvisa distributionssystem kan vi säkerställa tillgång till tillräcklig och näringsriktig mat för alla.
Designvetenskapers arbete med mål 2
Med forskning och utbildning om förpackningar som förlänger matens hållbarhet tar sig Designvetenskaper an mål 2, Ingen hunger. Det kan handla om att på ett säkert, effektivt och hållbart sätt transportera livsmedel från producent till konsument, men också om hur modern 3D-skrivarteknik kan användas för att skriva ut förpackningsprototyper och även själva maten.
Nyheter från Designvetenskaper som knyter an till mål 2:
Beredskap bortom bunkrade burkar
När det planeras för mat i kristider – vilka livsmedel föreställer vi oss då? Konservburkar och frystorkad mat tänker många, men faktum är att om det [...]
Hur ser framtiden ut för 3D-printad mat? – licentiatpresentation 9 november
3D-printad mat är en relativt ny teknik med många intressanta tillämpningar – exempelvis rymdmat för astronauter, personlig kost och mat med [...]
"Förmodligen kommer en del av materialen inte att återvinnas, utan komposteras"
Att använda substanser från citrusfruktskal i bioplast är ett exempel på hur vi kan inspireras av naturens egna skyddssystem – och för framtiden [...]
Oklart om matkassar minskar svinnet – intervju i Sydsvenskan
Katrin Molina-Besch, forskare i Förpackningslogistik vid Designvetenskaper, LTH, intervjuas om matkassar och svinn i Sydsvenskan.
Examensarbeten om innovativa bioplaster, återvinning och sensorer för livsmedel
Den 4 och 11 juni presenterar studenterna i FIPDes, Food Innovation and Product Design sina examensarbeten. De går specialiseringen Food Packaging [...]