3D-printlaboratoriet
Om laboratoriet
3D-printlaboratoriet på IKDC är en modern forskningsanläggning inom produktutveckling och tillverkningsmetodik, där du enkelt kan göra verklighet av dina idéer.
Labbet är öppet för alla Lunds universitets anställda och studenter, med filosofin ”fri tillgång” för att uppmuntra personal, studenter och företagspartners att utnyttja faciliteterna och därmed utforska nya användningsområden för teknologin.
Vad är 3D-printing?
3D-printing är en teknik som även är känd under namnet additive manufacturing – additiv tillverkning. Detta för att det läggs till material istället för att det tas bort, som t ex vid svarvning. Det innebär att det är ett väldigt kostnadseffektivt sätt att ta fram produkter eftersom det blir minimalt med spillmaterial. Produktdesigners kan till exempel snabbt ta fram prototyper för att se om deras design fungerar till en bråkdel av priset och utan de designmässiga hinder traditionella tillverkningsmetoder tidigare inneburit.
Det finns idag flera tekniker och material tillgängliga. Den vanligaste metoden för hemmabruk och småskalig tillverkning kallas Fused Filament Fabrication (FFF). Med denna teknik skrivs objekten ut lager för lager med smält plast som med hög precision matas från ett uppvärmt skrivarhuvud, som en pytteliten datorstyrd limpistol.
En annan metod kallas Selective Laser Sintering (SLS) och bygger upp modellen av ett fint nylonpulver som sprids jämnt över plattformen för att sedan härdas med laser där det behövs. Det är samma princip med lager-för-lager, men med lasern uppnås en högre detaljrikedom än vid fused filament fabrication, och det är denna metod vi främst använder oss av i 3D-printslaboratoriet.
SLS-teknologin kräver till skillnad från FFF ingen extra support. Modellen som byggs upp har stöd hela vägen i form av allt det pulver som inte härdas och packas tätt runt objektet. Detta möjliggör tillverkning av komplicerade delar med fina detaljer.

