Hoppa till huvudinnehåll

Luften i fokus under Kulturnatten på IKDC

Funderar du på hur hälsan påverkas av luftföroreningar, hur virussmitta sprids via luft, eller hur mycket partiklar röken från stearinljus och cigaretter egentligen innehåller? Välkommen till aerosol- och klimatlabbet vid LTH under Kulturnatten den 16 september.

– Publicerad den 5 September 2023

Illustration av Domkyrkan i Lund.
I år öppnar aerosol- och klimatlabbet vid LTH sina dörrar under Kulturnatten. Illustration: Lunds kommun

Guidad tur i aerosol- och klimatlabbet på LTH – 16 september kl 14.00-17.00

Funderar du på hur hälsan påverkas av luftföroreningar, hur virussmitta sprids via luft, eller hur mycket partiklar röken från stearinljus och cigaretter egentligen innehåller? Titta in på en guidad tur i aerosol- och klimatlabbet vid LTH och få svar på frågorna. Turen tar cirka en halvtimme och ges varje hel- och halvtimme mellan klockan 14-17. Ingen föranmälan behövs, men det är begränsat antal platser i labbet så väntetid kan förekomma.

Bygg en egen mätstation för att mäta luftföroreningar – 16 september kl 14.30 (fullbokat)

Vill du veta mer om luftens partiklar? Välkommen till en workshop för att bygga en egen mätstation som kan mäta luftens partiklar både i inomhus- och utomhusmiljö. Efter workshopen får du ta med dig utrustningen hem och kan jämföra dina egna mätningar med andra mätstationers resultat i Sverige och resten av världen och på så sätt bidra till forskningen. Workshopen arrangeras av aerosolforskare vid LTH, Lunds universitet.

Workshopen är fullbokad. Vill du stå på en reservlista? Mejla: info@design.lth.se.

Kulturnatten 16 september

I år öppnar aerosol- och klimatlabbet vid LTH sina dörrar under Kulturnatten.

Var? IKDC, Sölvegatan 26 i Lund.

När? Aktiviteterna pågår den 16 september mellan kl 14-16.

Har du några frågor? Skicka ett mejl till info@design.lth.se


I aerosol- och klimatlaboratoriet pågår forskning om klimatet, atmosfären och hur människans hälsa påverkas av olika partiklar. I labbet finns exponeringskammare som kan simulera olika luftfuktighet och temperaturer från –25 till +50 grader.