När konst möter teknik – LTH satsar på didaktisk förnyelse
Lunds Tekniska Högskola har inrättat en ny professur i konstnärlig didaktik för att stärka forskning och pedagogisk utveckling inom de konstnärligt inriktade utbildningarna vid fakulteten. Tjänsten har tillträtts av Ylva Hofvander Trulsson, som närmast kommer från Stockholms konstnärliga högskola.
Jessika Sellergren – Publicerad den 23 June 2025

Den nya professuren i konstnärlig didaktik ska bidra till mer kunskap inom tvärvetenskaplig och praktikbaserad forskning och undervisning, med fokus på hur skapandeprocesser tar sig uttryck i högre utbildning.
Annika Olsson, rektor för LTH, beskriver professuren som en strategisk satsning för att öka kvaliteten på fakultetens konstnärliga utbildningar.
– Grundutbildningen ska stärkas genom en ökad forskningsanknytning och en tydlig pedagogisk utveckling som kan ge bättre förutsättningar för studenternas lärande och deras akademiska utveckling, säger hon.
Ylva Hofvander Trulsson, som tillträdde professuren i mitten av juni, förklarar att ämnet handlar om lärande i relation till konstnärliga uttryck och vad det betyder för individen och samhället. Det är ett erfarenhetsbaserat lärande som på olika sätt kan kopplas till kreativitet och handling. En röd tråd i forskningen är olika perspektiv på delaktighet och hållbarhet samt normkritiska perspektiv på lärande och utforskandeprocesser.
– Målet för mig är att bidra till en pedagogisk utveckling inom utbildningar som arbetar med konst och skapande som metod, samt ta fram en plattform för ett didaktiskt samtal mellan lärare. Genom detta samtalsforum kan vi både synliggöra och analysera kunskaper vi har i mötet med studenterna, säger hon.
Ylva Hofvander Trulsson förklarar att konstnärligt lärande handlar om att använda fantasi och kreativitet för att utveckla nya sätt att gestalta och tolka.
– Att träna studenter i att utforska och lita på sin egen kapacitet att finna lösningar är viktigt för att våga tänka i nya banor och ta sig an frågor som kan vara vagt formulerade i starten. Denna didaktik kan också vara intressant för andra studentgrupper inom LTH att utforska och lära sig av, säger hon.
Konst och skapande som metod och kunskapsområde kan ha en brobyggande roll till andra discipliner, en roll som inte har haft någon framträdande plats i STEM-strategin – regeringens satsning för att stärka den svenska kompensförsörjningen inom naturvetenskap och teknik, menar Ylva Hofvander Trulsson.
– Konst kan bidra med ett mänskligt perspektiv och en kritisk blick. Konst kan också stärka kultur och omsätta kunskap för individens lärande vid exempelvis existentiella utmaningar.
När vi förenar industri och produktion med de konstnärliga aspekterna, vad får vi då?
– Jag tror att vi öppnar upp för nya sätt att förstå människan – där erfarenheter, skapande, etiska och estetiska uttryck blir centrala för både individens och samhällets utveckling, säger Ylva Hofvander Trulsson.
Vad är didaktik?
Didaktik handlar om konsten att undervisa och hur människor lär sig. Inom pedagogikämnet fokuserar didaktiken särskilt på vad som ska läras ut, hur det ska läras ut och varför.
Om Ylva Hofvander Trulsson
Ylva Hofvander Trulsson är ny professor i konstnärlig didaktik vid Lunds Tekniska Högskola med placering på avdelningen för industridesign vid Institutionen för designvetenskaper. Här ska hon arbeta med handledarutbildning på konstnärlig grund samt med hur praktiskt baserad kunskap kan förmedlas, kommuniceras, bedömas och kvalitetssäkras – bland annat.
Ylva Hofvander Trulsson har tidigare varit professor i estetiska ämnens didaktik vid Stockholms konstnärliga högskola, där hon även var prefekt och hade det pedagogiska utvecklingsansvaret på hela högskolan. Hon har innan dess varit vicedekan för forskning vid den konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet, med ansvar för högskolepedagogik, kvalitet- och jämlikhetsfrågor.
Hon disputerade i musikpedagogik 2011 vid Lunds universitet, blev docent 2019 och var verksam på Lunds universitet mellan 2004 och 2021. Hon har också gjort en tvåårig postdoc vid University of Cambridge, Faculty of Education.
Hennes forskning fokuserar på konstnärligt lärande för social rörlighet och innovation bland minoriteter och urfolk, konstlärande i högre utbildning, etik i högre konstutbildning, konstnärlig forskning och konstnärligt lärande som ett verktyg för samhällelig förändring.
Ylva Hofvander Trulsson är ledamot i Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté, i Kulturrådets sakkunniggrupp och i Kungliga musikaliska akademiens kunskapsråd. Hon har lång erfarenhet av utvärdering av högre utbildning och forskning inom Lunds universitet och Stockholms konstnärliga högskola, och har varit ordförande för flertalet examinationsrättsprövningar för UKÄ (Universitetskanslersämbetet).