Hoppa till huvudinnehåll

Nya lösningar för matproduktion – designstudenter ställer ut i Stockholm

Mastersstudenter vid Industridesignskolan, LTH, har undersökt hur produktion av mat kan göras på ett mer hållbart sätt. De har tittat på hur det ser ut inom dagens livsmedelsindustri och vår moderna värld med stormarknader, elektricitet och individuellt ägande. De har också hämtat inspiration genom att gå tillbaka till forna tider och utforska traditionella metoder.

– Publicerad den 3 February 2023

Flera personer står och pratar runt ett bord fyllt med olika produkter. Foto.
Mastersstudenter vid Industridesignskolan, LTH presenterar produkterna de designat för en hållbar matproduktion. Snart kan de ses i Stockholm och därefter i Malmö. Foto: Lisa Wagner

En av studenterna, Paulina Andersson, berättar om sitt arbete i projektet ”The Rooted Project”:

– Jag har hämtat inspiration från samernas sätt att leva i samklang med naturen genom att de äter efter säsong, producerar småskaligt och lokalt. De tar inte mer än de behöver och de för också kunskapen vidare mellan generationer.

Paulina Andersson har designat en ”kallrök” för det urbana samhället – en sorts samlingspunkt där kunskap om konservering, traditioner och matkultur kan föras vidare mellan generationer och olika kulturer.

– Genom att röka matvaror kan vi både förlänga hållbarheten och förädla maten på lokal nivå.

Som matproduktionen ser ut idag leder den till slöseri med både energi och resurser.

– I vårt samhälle, där naturresurser förbrukas snabbare än de fylls på, är det viktigt att övergå till cykliska system. I vårt projekt har vi undersökt vilka historiska metoder vi kan inspireras av och hur vi kan använda dem i den moderna världen. Så att framtiden blir mer hållbar, säger Paulina Andersson.

Nu ställer studenterna ut på Stockholm Furniture Fair den 7–11 februari. Utställningen kan också ses senare i vår på Form/Design Center i Malmö.

Stockholm Furniture Fair

Som världens största plattform för skandinavisk design med över 400 utställare inom möbel- och belysningsindustrin attraherar mässan professionella besökare från över 100 länder.

Mässan pågår 7-11 februari 2023