Hoppa till huvudinnehåll

PRODUCT DEVELOPMENT: När lönar det sig att 3D-printa en produkt?

Konstruktion och applicering av additiva tillverkningsmetoder utifrån ett lönsamhetsperspektiv.

– Publicerad den 7 January 2021

Bakgrund:

Inventor är ett projekt som stöttar företag med ny teknik för att öka deras lönsamhet. Målgruppen är bolag inom tillverkning, produktutveckling och automation. Företagen kommer till Inventor för att diskutera möjligheter och problem som kan lösas med ny teknik. Hos Inventor kan koncept testas in-house i vår testmiljö. Exempel är robotisering, additiv tillverkning, IoT, simuleringar m.m.

Vi håller till på Ideon Beta 5. Inventor samarbetar med universitet, leverantörer och regionens kluster så som IUC, Mobile Heights och Media Evolution.

Syfte och mål:

Vi ser att additiv tillverkning kan hjälpa företag på flertalet sätt, från prototyp till avancerade formsprutningsverktyg. Det vi vill göra inom ramen för ett examensarbete är att hjälpa två företag med konstruktion och applicering av additiva tillverkningsmetoder utifrån ett lönsamhetsperspektiv. Det kan vara lågvolymsdetaljer som skulle gjutas annars eller nya komplexa detaljer med kanaler som ej går att tillverka på traditionellt sätt. Examensarbetet skulle gå ut på att analysera företagens produktportfölj och identifiera lämpliga produkter för additiv tillverkning. Någon/några av produkterna väljs ut och konstrueras för additiv tillverkning och jämförs med konventionellt tillverkade alternativ utifrån ett lönsamhetsperspektiv.

Tanken är ett samarbete mellan IKDC och företagen med Inventor som bas. IKDC står för teknisk handledning, Inventor står för Projektledning och affärsrelaterat mentorskap samt företagen är beställare av behovet.

Är det intressant så hör av er. Det går att vara lokaliserad hos Inventor. Här har vi tillgång till avancerad mjukvara för CAD och simulering.

Kontakt: 

Axel Nordin, axel.nordin@design.lth.se