Hoppa till huvudinnehåll

Vad innebär det att vara skyddsombud? David Eriksson får ordet

Idag är det skyddsombudens dag. Ett skyddsombud har en viktig roll för att skapa en bättre arbetsmiljö på jobbet – som David Eriksson på Institutionen för designvetenskaper vid LTH. Nu får han ordet!

Erik Andersson – Publicerad den 25 October 2023

David Eriksson. Foto.
"Se till att vara tillgänglig, odla kontakter och lyssna på medarbetarna" är David Erikssons tips till blivande skyddsombud. Foto: Erik Andersson

Vad innebär det att vara skyddsombud?
– Att vara skyddsombud handlar nog i grunden om att skapa förtroende och ha en bra dialog med många olika människor – fastighetsägaren, prefekten, studenterna, lärarna och andra skyddsombud. Det är ett rätt så komplext uppdrag där det kan ta ganska lång tid att förstå sammanhangen. Efter 12–13 år som skyddsombud känner jag dock institutionen och människorna ganska väl. Långa perioder händer inget spektakulärt, men så plötsligt kan det bli något akut, och då gäller det att vara beredd. Tack och lov är det väldigt sällan det händer akuta saker. Jag känner mig stolt över kollegorna och studenterna för att vi lyckats så bra inom arbetsmiljöområdet.

Hur har synen på arbetsmiljön förändrats under din tid som skyddsombud?
– Jag skulle nog vilja säga att det hela tiden sker förbättringar, i stora men oftast många små steg. Det är som en kontinuerlig framåtrörelse. Det är mest påtagligt i verkstäderna där vi jobbar alla tillsammans: prefekt, husprefekt, personal och skyddsombud. Det kan handla om att få ner ljudvolymen genom att sätta ljudplattor i taket, ha tydligare skyltning och märkning vid kemikaliehantering och att ha en webbplats som är lätt att förstå. Under Covidpandemin minskade vi studentgruppernas storlek för att minska risken för smittspridning. Det fick en väldigt positiv effekt på arbetsmiljön, så det har vi fortsatt med. Det är ett ständigt lärande.

Har du några tips till den som vill bli skyddsombud?
– Se till att vara tillgänglig, odla kontakter och lyssna på medarbetarna. Gå gärna på utbildningstillfällen. Universitetet ger många bra kurser.

David Eriksson. Foto.
David Eriksson arbetar nära studenterna, främst inom Arkitektur och Industridesign, men också med alla inom verksamheten vid Designvetenskaper, LTH, i sin roll som skyddsombud. Foto: Erik Andersson

David Eriksson. Foto.

Om David Eriksson

David Eriksson är verkstadsinstruktör vid Institutionen för designvetenskaper, LTH. Här arbetar han nära studenterna, främst inom Arkitektur och Industridesign, men också med alla inom verksamheten i sin roll som skyddsombud. I uppdraget som skyddsombud ingår att identifiera risker för olycksfall, stämma av arbetsmiljöfrågor med chefer och kollegor, samt att delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Skyddsombudens dag

Skyddsombudens dag infaller första onsdagen i Europeiska arbetsmiljöveckan (vecka 43) varje år. I år är det den 25 oktober.

Är du nyfiken på skyddsombudens historia?
Läs mer på Myndigheten för arbetsmiljökunskaps webbplats