Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Definition från Agenda 2030: Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Visste du exempelvis att 1/3 av den mat som produceras slängs? Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.
Designvetenskapers arbete med mål 12
För att vår produktion av olika varor ska kunna bli mer hållbar behöver vi tänka nytt och tänja på gränser. På Designvetenskaper forskas det kring hur vi med 3D-skrivare kan minska materialåtgången och hitta smartare verktygslösningar. Med den här tekniken kan vi också minska transporter genom att skriva ut reservdelar på plats och spara bränsle tack vare lättare komponenter. Inom mål 12 forskar vi även kring hur konsumtionen påverkar vår miljö. Det kan till exempel gälla utmaningarna med den växande e-handeln, med allt vad det innebär i form av komplicerad logistik, hantering av returflöden och nya konsumtionsmönster.
Nyheter från Designvetenskaper som knyter an till mål 12:

I Almedalen: "Nanotillit – hur når vi dit?"
Behöver vi vara rädda för nanoprodukter? Kan konsumenten vara trygg? Utvecklingen av nanoteknologin rusar framåt, men det är oklart vem som bär [...]

Paketen möter dig där du är
Den växande e-handeln ställer höga krav på logistiken i städerna, inte minst när det gäller den sista milen i leveranskedjan. Gemensam infrastruktur, [...]

Studenter – en outnyttjad resurs inom konstruktion och design med plast
Katarina Elner-Haglund, universitetslärare på Produktutveckling vid Designvetenskaper, LTH inleder Plastteknik Nordic 2019 med en presentation om hur [...]

Jagar partiklar som skadar hormonbalansen
”Du måste vara mellan 18–60 år gammal, icke-rökare, inte vara gravid och du får inte ha några luftvägssjukdomar, eksem eller öppna sår.” Önskemålen i [...]

Sensorer ska minska matsvinnet
Malin Göransson är doktorand vid Förpackningslogistik på Institutionen för designvetenskaper, LTH. I likhet med många andra oroas hon av att en [...]