Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

27 mars 2020

Omkring 25 000 ton kontorsprodukter – motsvarande 43 000 ton koldioxid – hade varje år kunnat återbrukas i Sverige vid renovering av kontorslokaler. Vilka åtgärder krävs för att vi ska kunna återanvända kontor och inredning i högre grad än vi gör idag?

26 februari 2020

Mat ska ätas och inte kastas. Men det är inte alltid maten når sitt mål – en tredjedel av all mat som produceras blir matsvinn. Och matsvinnet är ett större klimatproblem än förpackningen.

31 januari 2020

Medarbetardriven innovation kan skapa mycket mervärde för företag. Men för att lyckas krävs aktiva chefer som ger tydlig återkoppling och som uppmuntrar och ger utrymme för kreativt arbete. På detta sätt kan man ta tillvara på och utnyttja mångfalden i en organisation, visar Izabelle Bäckström, forskare i industriell ekonomi vid LTH, i en ny [...]

22 januari 2020

Du ska inte räkna med att gullrankan, murgrönan och svärmorstungan kommer att ge dig renare luft inomhus. Även om det ofta är något som påstås.

15 januari 2020

Under Lunds universitets 350-årsjubileum arrangerades flera tvärvetenskapliga vetenskapsveckor med olika teman. I samband med dessa pryddes Stortorget i Lund av en två meter hög och fyra meter lång träskulptur i form av en mänsklig hjärna. Konstverket heter Brainpuzzle och är skapat av Claes Dorthé, möbelformgivare och handledare vid Institutionen [...]

18 december 2019

Traktorn som står utanför Ingvar Kamprad Designcentrum har en tjock slang runt avgasröret som leder in i ett hål i ytterväggen. Biodieselavgaserna hamnar i aerosollaboratoriet där försökspersoner just nu medverkar i ett forskningsprojekt om hur människors hälsa påverkas av att andas in partiklar från bränslet.

11 december 2019

Infektionskänsliga salar på sjukhus liksom industriella renrum behöver en extremt energikrävande ventilation. Ofta behöver luftomsättningshastigheten vara 20–40 gånger högre än i vanliga lokaler. Energimyndigheten har stöttat ett forskningsprojekt som visar att en ny typ av ventilation uppfyller extremt höga hygienkrav och dessutom har 30 procent [...]

4 december 2019

Nanoteknologi kan förändra våra liv till det bättre och under de senaste decennierna har nanoteknologin blivit en allt större del av vår verklighet. Men vad händer om nanopartiklarna vi skapar oavsiktligt hamnar i miljön? Detta är ett av fokusområdena inom området nanosäkerhet vid NanoLund.

26 november 2019

Virtual reality är inte enbart en teknik för underhållning utan kan också vara en viktig del av vård- och hälsoforskningen, menar Johanna Persson som är forskare i Interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH och använder virtual reality inom sin egen forskning.

14 november 2019

Allt fler företag flyttar sina IT-system till molntjänster, men är sällan förberedda på hur de behöver agera i molnet för att fortsätta vara framgångsrika företag. För att lyckas går det inte bara att luta sig tillbaka och tro att allt flyter på. Men för aktiva företag finns stora möjligheter att både konkurrera och skapa innovationer. Ju bättre [...]