Hoppa till huvudinnehåll

3D-printad mat fortfarande i sin linda – artikel på 3dp.se

Hur lagar man mat till personer som har svårt att tugga och svälja, som är både tilltalande och smakrik? Frågan har projektet ”Framtidens mål” fokuserat på.

– Publicerad den 8 september 2021

Närbild på en bit broccoli som skrivs ut i 3D-skrivare i grönt material. Foto.
En bit broccoli växer fram. Bild från filmen om 3D-printlabbet på YouTube.

I artikeln ”3D-printad mat fortfarande i sin linda” på 3dp.se får vi veta mer om projektet som arbetat med att ta fram mer attraktiv mat till målgruppen. Maten som 3D-printas har en textur som liknar mos och innehåller inga stora partiklar, men kan tack vare 3D-skrivaren få olika färger och former som liknar originalet.

Forskare vid Produktutveckling, Designvetenskaper, LTH, har medverkat i projektet och har i verksamhetens 3D-laboratorium utforskat teknikens möjligheter inom matområdet.

– 3D-printing har en stor potential att skapa komplexa och vackra former av den annars lite intetsägande maten som ofta serveras äldre som har sväljsvårigheter. I framtiden tror jag att tekniken kommer bli alltmer användbar för den här målgruppen, säger Nanond Nopparat, doktorand i projektet.

Andra forskare vid Produktutveckling som medverkat i projektet är Damien Motte, Johannes Ekdahl Du Rietz och Olaf Diegel.

Om projektet

Framtidens mål är finansierat av Vinnova och har skett i samarbete mellan RISE, Addema, Changemaker, Cellink, Compress Group, Findus Special Foods, Halmstads kommun, Helsingborgs stad, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet, Neurologiska rehabiliteringskliniken Stora Sköndal och Solina.