Hoppa till huvudinnehåll

Studenter designar regnvattenlösningar för framtiden

Varför finns det så få estetiska lösningar för regnvattenuppsamling när vi måste tänka mer cirkulärt kring vatten?

– Publicerad den 1 juni 2021

billdkollage med studenter och närbilder på en trätunna med en kran. Foto.
Industridesignstudenterna Elisabeth Langer och Lisa Laugs och deras produkt som skördar regnvatten. Foto: Elisabeth Langer och Lisa Laugs.

Det undrar industridesignstudenterna Elisabeth Langer och Lisa Laugs som i sitt examensarbete jobbat med en lösning: en tunna som samlar in och återanvänder regnvatten i trädgården – och är snygg. Studenternas produkt är modulbaserad och passar för att skörda regnvatten i olika typer av boendemiljöer.

– Vårt arbete med regnvattenuppsamling började som ett mindre designprojekt. Industridesignskolan kopplade ihop oss med tre företag och vi fick möjlighet att jobba vidare med idén. Vår ursprungsidé kunde utvecklas till en fullskalig prototyp genom samverkan mellan skolan och företagen, säger Lisa Laugs.

Nu planerar de nyexaminerade studenterna att arbeta inom den kreativa sektorn – samtidigt som de jobbar vidare med regnvattenlösningen.

– Även om vårt examensarbete är avslutat betyder det inte att projektet är slut. Vi fortsätter utveckla produkten för en framtida marknad, säger Elisabeth Langer.

Exjobbet i Industridesign har Elisabeth Langer och Lisa Laugs gjort i samarbete med VA Syd, BoKlok och LKF. Industridesignstudenternas projekt har uppmärksammats i ett pressmeddelande från VA Syd.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta Elisabeth Langer, elisabeth.langer@gmx.at och Lisa Laugs, lisa.laugs@gmail.com