Hoppa till huvudinnehåll

Buller och dålig hörsel kan öka risken att bli smittad

Arbetsmiljöforskning.se skriver att en slutsats som skulle kunna dras av bland annat forskningen i Lund, är att buller och dålig hörsel kan vara en riskfaktor. I en bullrig arbetsmiljö pratar man högre. Om man har en patient som hör dåligt så måste man också höja rösten och komma nära. Då ökar mängden aerosol och droppar som man sprider omkring sig.

– Publicerad den 18 oktober 2020

Jakob Löndahl docent i aerosolteknologi och Mats Bohgard, seniorprofessor i aerosolteknologi vid LTH, intervjuas om coronaviruset ur ett arbetsmiljöperspektiv i artikeln ”Buller och dålig hörsel kan öka risken att bli smittad” på arbetsmiljöforskning.se.

– Det mesta tyder på att corona framför allt är en droppsmitta, vilket innebär att den kan spridas i luften, men på kortare avstånd. För att ett virus ska kallas luftburet så ska det i princip räcka att du andas samma luft som den som är smittad också på ett längre avstånd, säger Jakob Löndahl.

Det står även att läsa i artikeln på arbetsmiljöforskning.se att luftburen smitta är ett arbetsmiljöproblem som inte bara drabbar den som blir sjuk. När det finns flera sjuka patienter samtidigt som personalstyrkan är decimerad, ökar stressen och arbetsbelastningen.

– Som gammal arbetsmiljöforskare tycker jag att det är dåligt att det inte fanns tillräcklig kompetens och utrustning. Det verkade som om myndigheterna inte riktigt förstod vad arbetet går ut på, att man jobbar otroligt nära patienterna, säger Mats Bohgard i artikeln på arbetsmiljöforskning.se.

Läs artikeln ”Buller och dålig hörsel kan öka risken att bli smittad” på arbetsmiljöforskning.se

För mer information om forskningen, kontakta Jakob Löndahl jakob.londahl@design.lth.se eller Mats Bohgard mats.bohgard@design.lth.se.