Design av flexibla strukturer inom 3D-printing – licentiatpresentation
3D-printing, eller additiv tillverkning som det också kallas, är ett användbart alternativ till traditionella tillverkningsmetoder. Men de unika fördelarna kommer också med begränsningar och svårigheter. Några av utmaningarna handlar om stödstrukturer och efterbehandling, som är av stor betydelse för att kunna utnyttja den additiva tillverkningen fullt ut.
– Publicerad den 29 januari 2024
Medan mycket av utvecklingen hittills fokuserat på stabilitet, är flexibilitet ett mindre utforskat område. Flexibla strukturer används exempelvis ofta inom robotteknik för rörelse, ortoser inom sjukvård och stötdämpande kraniehjälmar. En typ av flexibel struktur är gitterstrukturen som hjälper till att göra de utskrivna delarna lättare och starkare och kan förhindra att spänningar uppstår i strukturen. Men även om vi har kunskap om själva gitterstrukturen finns det fortfarande kunskapsluckor kopplat till samspelet mellan utformningen av gitterstrukturer och design för additiv tillverkning (DfAM).
Satabdee Dash, som är doktorand inom Innovation vid LTH, vill med sin forskning öka kunskapen om hur man designar flexibla gitterstrukturer skräddarsydda för 3D-utskrifter.
Välkommen till presentationen av Satabdee Dash’s licentiatuppsats Design of flexible lattice structures: a design for additive manufacturing perspective.
1 februari kl 10.15 på IKDC, Sölvegatan 26 i Lund, sal 304 eller på Zoom: https://lu-se.zoom.us/j/65442398504
Opponent är Massimo Panarotto, seniorforskare i produktutveckling samt industri- och materialvetenskap vid Chalmers tekniska högskola.
Vill du veta mer om forskningen?
Kontakta Satabdee Dash:
Satabdee Dash — Lunds universitet
Ladda ner licentiatuppsatsen från Lunds universitets forskningsportal:
Design of flexible lattice structures: a design for additive manufacturing perspective — Lunds universitet