Hoppa till huvudinnehåll

Examensarbetare uppskattar öppet arbetsklimat på Tetra Pak

– När jag var liten sa jag tetra om alla juicedrycker, säger Roxanne Mae Targa när hon berättar om sin första upplevelse av Tetra Pak. Nu vet hon mer. Efter avslutat examensarbete är hon anställd på företaget. Som student på Tetra Pak kände hon sig snabbt som en i gänget – en erfarenhet som hon delar med sina kurskamrater Nawapan Boonchum och Elif Tiryakioglu.

– Publicerad den 14 december 2021

Tre studenter framför en vit byggnad. Foto.
Elif Tiryakioglu från Turkiet, Roxanne Mae Targa från Filippinerna och Nawapan Boonchum från Thailand gjorde sina examensarbeten på Tetra Pak 2020, inom Erasmus Mundus Masterprogrammet FIPDes, Food Innovation and Product Design. Foto Erik Andersson

Hur mycket visste ni om Tetra Pak innan ni kom till Lund?

– Jag visste att det var ett stort företag inom dryckesbranschen och att det var svenskt, säger Nawapan Boonchum. Tetra Paks små dryckesförpackningar med sugrör är väldigt populära i mitt hemland Thailand.

Vad tar ni med er från tiden som examens­arbetare på Tetra Pak?

– Även om jag kom fram till en tydlig teknisk lösning ser jag mitt arbete mer som en värde­full process än något annat. Mitt bidrag är så litet och det finns så mycket kvar att göra, säger Elif Tiryakioglu. Personalen på Tetra Pak var tillmötesgående och hade alltid tid för mig. Jag kände mig välkommen.

Nawapan Boonchum och Roxanne Mae Targa, som gjorde sitt examensarbete tillsammans, håller med:

– Det är en öppen miljö, utan hierarki. Vi kände oss inte som studenter utan som en del av arbetslaget.

Vad tänker ni om samarbetet mellan industrin och akademin?

– Det vore bra om det här samarbetet kunde fortsätta. Det handlar om att känna till och respektera varandras utmaningar. Till exempel uppskattade personalen på Tetra Pak vår akademiska handledare mycket, så där ­kunde vi se att det finns ett ömsesidigt förtroende mellan industrin och akademin. Det är värdefullt, säger Nawapan Boonchum.

Sedan studenterna blev klara sommaren 2020 har de nu börjat jobba. Roxanne Mae Targa och Nawapan Boonchum är båda anställda på Tetra Pak och arbetar tillsammans med att ta fram prototyper på olika livs­medel till företagets kunder. Elif Tiryakioglu fick ett pris för bästa examensarbete från Sparbanken Skåne för sitt arbete om sugrör och deras infästning till Tetra Paks förpackningar. Nu arbetar hon på Ikea,  men har fortsatt kontakt med sina tidigare lärare inom förpackningslogistik på LTH för gemensamma studentprojekt.

Artikeln är ursprungligen publicerad i LUM (Lunds universitets magasin). Läs mer om Lunds universitets samarbete med Tetra Pak i artikeln "Bättre förpackningar genom samverkan".