Hoppa till huvudinnehåll

Internationella kvinnodagen: Malin Alsved – aerosolforskare med corona i fokus

Tidningen Lundagård lyfter fram Malin Alsved och hennes forskning om luftburna virus och bakterier när de uppmärksammar FN:s internationella dag för kvinnor inom forskning i artikeln ”Kvinnor på coronaforskningens frontlinje”. Lika aktuell är Malin Alsved och hennes forskning idag på Internationella kvinnodagen.

– Publicerad den 8 mars 2021

två kvinnor hanterar utrusting i laboratoriemiljö. Foto.
Malin Alsved studerar luftburna virus i aerosollaboratoriet på LTH. I bild syns också forskarkollegan Sara Thuresson. Foto: Kennet Ruona.

Långt innan COVID19-pandemin var ett faktum studerade Malin Alsved luftburna virus och bakterier – först som doktorand och sedan hösten 2020 som postdoktor i aerosolteknologi vid Designvetenskaper, LTH. I början av pandemin ställdes en stor del av forskningen om för att fokusera på coronaviruset och hur det beter sig i luften, och under det gångna året har Malin Alsved och hennes forskarkollegor samlat in luftprover i närheten av covid19-patienter för att få bättre förståelse för hur coronaviruset sprids via droppar och aerosoler i luften.

Även studier av körsång har varit i fokus. I forskarstudien om sång visade det sig att högljudd och konsonantrik sång kan vara en källa till smittspridning då mycket aerosolpartiklar och stora droppar sprids till den omgivande luften. 

– Särskilt uttalandet av konsonanter friger mycket stora droppar, där bokstäverna B och P sticker ut som de största aerosolspridarna, säger Malin Alsved i Lunds universitets pressmeddelande om forskningsresultaten.

Nu studeras luftproverna från covidpatienter i aerosollaboratoriet vid LTH. Malin Alsved och hennes kollegor, som samverkar med läkare och virologer, hoppas ge en tydligare bild av vilka medicinska processer som bidrar till en ökad smittrisk. Med en ökad förståelse för när och var viruset finns kan sjukhusmiljöer och skyddsutrustning anpassas och bli säkrare.

I Lundagårds intervju berättar Malin Alsved att hon tycker det är viktigt att uppmärksamma kvinnors arbete inom vetenskapen och att lyfta fram kvinnliga forskarförebilder.

– Det finns två kvinnliga forskare i USA som inspirerar mig – Linsey Marr vid Virginia Tech och Lydia Bourouiba vid MIT. De forskar inom samma område som jag själv. Om jag funderar utanför aerosolområdet så tycker jag att Marie Curie och Lise Meitner är fascinerande att läsa om, säger Malin Alsved.

Lundagårds intervju med Malin Alsved – Kvinnor på coronaforskningens frontlinje, Lundagård 2021-02-11

Lunds universitets pressmeddelande om sångstudien – Tala är silver, tiga är guld och sjunga är värst 2020-08-28

Mejla malin.alsved@design.lth.se om du vill veta mer om luftburna bakterier, virus och coronaforskningen.