Kulturnatten: Avokadons resa
En stor andel frukt och grönsaker når aldrig fram till slutmålet – att bli uppätna. Livsmedlens resa från producent till konsument går inte alltid som tänkt och en stor andel frukt och grönsaker förstörs längs vägen.
– Publicerad den 17 september 2020
Avokadon är en av dessa känsliga frukter som transporteras långt och behöver varsam hantering. Stötar, vibrationer, temperaturförändringar och luftfuktighet påverkar frukten och dess hållbarhet, och därför behöver vi genomtänkta förpackningar. Sådana kan utvecklas genom bättre förståelse för hur transporten, hanteringen och lagerhållningen kan genomföras med så få risker som möjligt. Detta kan forskarna hjälpa till med! I filmen berättar logistikforskaren Henrik Pålsson om utmaningar och möjligheter för förpackningslösningar för att avokadon och andra livsmedel ska må bra under hela sin transport.
Se filmen på Designvetenskapers YouTube-kanal
Vid frågor om forskningen, maila till Henrik Pålsson, henrik.palsson@plog.lth.se.