Hoppa till huvudinnehåll

Ny forskning om nanomaterial i byggbranschen kan förebygga hälsorisker

Nanopartiklar med särskilt framtagna egenskaper används allt oftare i byggmaterial. Idag saknas kunskap om hur vanliga dessa material är och hur de påverkar hälsan. Christina Isaxon, vid Lunds universitet, tilldelas 4 449 000 kronor av AFA Försäkring för att kartlägga användningen av nanomaterial i byggbranschen och för att undersöka vad det innebär att exponeras för tillverkade nanopartiklar.

– Publicerad den 25 november 2020

portätt av christina isaxon
Christina Isaxon, forskare i aerosolteknologi vid Designvetenskaper, LTH. Foto: Clea B. Isaxon.

Christina Isaxon har tidigare forskat på nanopartiklar som bildas vid exempelvis svetsning. Hon har också studerat andra typer av luftburna partiklar i arbetsmiljöer. Nu ska hon kartlägga förekomsten av material med tillverkade nanopartiklar i byggsektorn och undersöka vilken hälsopåverkan de kan ha.

– Idag finns knappt någon information om vilka byggprodukter som innehåller nanomaterial. Vi vill ta reda på i vilka produkter tillverkade nanopartiklar ingår, varifrån materialen kommer och hur säkerhetsdatabladen är utformade.

Läs pressmeddelandet "Ny forskning om nanomaterial i byggbranschen kan förebygga hälsorisker" på AFA Försäkring, publicerat 2020-11-11

Mer information om forskningen: Christina Isaxon, christina.isaxon@design.lth.se