Hoppa till huvudinnehåll

Smakprov på studentlivet för teknikintresserade gymnasietjejer

Jag vill gå på LTH! Det säger flera av de teknikintresserade tjejerna som deltar i Her Tech Future-eventet som LTH anordnar. För någon är det de olika utbildningarna som lockar, för andra är det studentlivet som verkar så kul.

– Publicerad den 3 april 2023

Personer i en VR-kub. Foto.
Några Her Tech Future-deltagare och VR-labbets föreståndare Joakim Eriksson duckar när de "åker" genom ett träd i VR-kuben.

Under tre dagar får tjejer som går på naturvetenskapliga eller tekniska program på gymnasiet en inblick i hur det är att plugga på LTH. Evenemanget har som mål att locka fler personer som identifierar sig som kvinnor eller icke-binära att söka en teknisk utbildning. Initiativet verkar fungera:

– Jag vill gärna gå här på LTH säger Patrisia, det verkar bra här och är inte så långt från Helsingborg där jag bor.

– Jag vill plugga på LTH för studentlivet verkar så bra här, säger Malena.

– Jag vill gärna designa spel säger Ilda. Jag gillar att rita och att spela spel så jag vill gärna jobba med det på något sätt.

På Designvetenskaper berättar Joakim Eriksson, föreståndare för VR-labbet och Johanna Persson, universitetslektor, om kurserna som ges i labbet och gymnasieeleverna får testa att använda utrustningen. Det är inte helt lätt att sätta på VR-headseten över olika håruppsättningar, utan hårsnoddar får först plockas bort. Det är en av anledningarna till att fler kvinnor behövs på tekniska utbildningar menar Johanna Persson:

– Headset och handkontroller är gjorda för en viss kroppstyp och passar bäst för män. Det behövs fler perspektiv så att vi kan få bättre och flexiblare produkter som passar fler, säger hon.

En av tjejerna som går tekniskt program på gymnasiet funderar över hur VR-tekniken skulle kunna användas för att hjälpa personer som har svårt med sociala sammanhang. Kanske det skulle kunna underlätta genom att få träna som avatarer?

Många olika tankar föds under de här dagarna. Det är mycket information att ta in, kanske till och med lite för mycket menar Patrisia, men Ilda utbrister:

– Jag känner mig inspirerad!

Her Tech Future

Ett initiativ av LTH för att locka fler kvinnor och icke-binära till tekniska utbildningar.