Hoppa till huvudinnehåll

Student vid Förpackningslogistik vinner pris

Handelsrådet delar varje år ut ett pris för bästa studentuppsats. I år har en student vid Förpackningslogistik, LTH, tilldelats priset: Sten Georgii Hellberg för examensarbetet "A case study of alternative pallet solutions at Tetra Pak Additional Materials".

– Publicerad den 16 juni 2021

närbild på EU-pallar i trä. Foto.
Handelsrådets pris till årets studentuppsats går till ett arbete om transportpallar. Foto: Mika Baumeister, Unsplash

Sten Georgii Hellberg har undersökt transportpallars dimensioner och material.  Det finns idag inga globala standarder för pallstorlekar vilket lett till att pallar inte passar optimalt i utrymmet i en container. Detta för i sin tur med sig att alltför mycket tomrum fraktas runt jorden.  

Det vanligaste materialet för pallar är massivt trä vilket tär på naturresurserna när många träd avverkas. De påverkar även miljön negativt då träpallarna är tunga vilket leder till höga utsläpp under transporterna. Sten Georgii Hellberg föreslår papper som ett alternativt material för att sänka transportutsläppen rejält. Samtidigt påpekar han i uppsatsen att fler studier kring hållbarhet krävs innan pallar av papp kan komma att ersätta nuvarande lösning.

Mer information om uppsatsen – i databasen för Lunds universitets student-uppsatser.

Henrik Pålsson, professor vid Förpackningslogistik, har handlett examensarbetet.

Om Handelsrådets pris

En gång om året delar Handelsrådet ut ett studentuppsatspris. Det är studenter vid högskolor och universitet, vilka på något sätt berör handel i sina uppsatser, som har möjlighet att nomineras.