Hoppa till huvudinnehåll

Studenternas projekt gav mersmak – kanske ett nytt produktkoncept?

IKEA ska pensionera en produkt och ta fram en modern ersättare. Det är scenariot för en grupp ingenjörsstudenter som läser en kurs om termoplastiska material. Under två månader har de arbetat med hela designprocessen och skapat prototyper enligt önskemål från IKEA – och i dagarna var det dags för redovisning av projektet.

Pernilla Daws – Publicerad den 24 mars 2023

Fyra personer står i en undervisningslokal och håller en presentation.

Studenterna läser olika ingenjörsprogram men sammanstrålar i den här kursen, och det gör den särskilt givande enligt en av studenterna:

– Det är en fördel att vi kan bidra med olika erfarenheter och kunskap – vi lär oss av varandra. I vår grupp är vi några som går teknisk design och de andra läser maskinteknik.

De blivande ingenjörerna har fått en inblick i hur företag arbetar med sina designprocesser och vad som är viktigt att tänka på när en ny produkt tas fram. Form, material, ekonomi, hur produkten passar in i det befintliga sortimentet och hållbarhet – både användningsmässigt och ur ett miljöperspektiv.

Vid redovisningen av projektet visar studenterna hur teoretiska jämförelser, simulationer och praktiska tester bidrar till beslutet om vilket material de väljer för den nya produkten. En av studenterna berättar:

– För att komma fram till valet av material så tittar vi på priset men också på densitet, flexibilitet, styrka och möjligheten till återvinning.

En påtagligt nöjd student avslutar:

– Det bästa med kursen är att den ligger nära verkligheten och att vi arbetar med ett riktigt case för IKEA. Att de är nöjda med resultatet och vill arbeta vidare med det känns ju extra kul.


Varför en kurs om plast? – kursens lärare berättar

Kursen ”Konstruktion i termoplastiska material” är en verklighetsnära kurs som ger studenterna möjlighet att arbeta med företag i regionen i olika produktutvecklingsprojekt. Att det är just plast som används i kursen är viktigt ur flera aspekter. Kursens lärare Jože Tavčar berättar:

– Plast är ett material som ofta utmålas som en miljöbov, men plast har flera unika egenskaper som kan bidra till en bättre miljö. Ett exempel är att plastprodukter är förhållandevis lätta tack vare den låga densiteten och det har en positiv inverkan på transporterna som då kräver mindre drivmedel och inte sliter lika hårt på däck och vägar.

Under kursen får studenterna inblick i olika sorters plast, deras egenskaper och hur materialet kan formas. Tanken är att de blivande ingenjörerna ska få kunskap om hur plast kan användas på ett sätt som främjar miljön:

– Det är viktigt att vi skiljer på fossilbaserad, biobaserad och biologiskt nedbrytbar plast. Rätt materialval och produktdesign kommer göra det lättare att återvinna plast vilket är avgörande i det cirkulära samhälle vi strävar efter. Det är därför viktigt att produktdesigners har en helhetsbild av och kompetens om olika material – vilket är målet med kursen, säger Jože Tavčar.

Studenter som utbildar sig inom områdena Maskinteknik och Teknisk design har möjlighet att läsa kursen. Årets studenter har arbetat med projekt tillsammans med Axis Communications och IKEA och resultaten av projektarbetena presenterades för företagen i början av mars 2023.

Konstruktion i termoplastiska material, MMKN21

En kurs som ger kunskap och insikt om användningen av termoplaster, exempelvis genom att förmedla materialkännedom, utformning av konstruktioner och tillverkningsmetoder.

Som ett led i arbetet med hållbar utveckling fokuserar kursen på bioplaster, resursoptimerad konstruktion, design för materialåtervinning, energieffektiv produktion och plasters roll i ett cirkulärt samhälle.

Kursen ges på engelska och är öppen för civilingenjörsprogrammen ”Maskinteknik” och ”Maskinteknik med teknisk design” samt för internationella studenter.

Läs kursplanen på kurser.lth.se

Kontakt

Kontakta kursansvarig Jože Tavčar om du har frågor om kursen: joze.tavcar@design.lth.se