Hoppa till huvudinnehåll

Tre frågor till Glenn Johansson – ny professor i Produktutveckling

– Publicerad den 20 september 2020

porträttfoto av Glenn Johansson.
Glenn Johansson – ny professor i Produktutveckling. Foto: MDH

Vilken är din vision för ämnet Produktutveckling?

– Min vision är att vi inom ämnet Produktutveckling ska bli en nationellt stark och internationellt erkänd forskargrupp med en tydlig profilering. Jag vill att vi ska leverera forskningsresultat av god vetenskaplig kvalitet med målet att både bidra till ny kunskap och nya insikter, samtidigt som de har hög relevans för industrin. Min förhoppning är att forskningsresultaten ska bidra till att stärka svenska företags produktutvecklingsförmåga och därmed deras konkurrenskraft, samtidigt som de bidrar till de globala hållbarhetsmålen. Avsikten är också att forskningsresultaten ska komma våra studenter till del via grundutbildningen.

Vilka forskningsområden är du intresserad av?

– Jag har ett brett forskningsintresse, men det övergripande intresset kan sammanfattas med organisation och ledning av produktutvecklingsverksamhet. Det kan till exempel handla om processer och metoder för effektiv produktutveckling, produktutveckling i globala organisationer, produktutveckling i samverkan mellan olika aktörer i värdekedjan, integrerade produkt- och tjänstelösningar samt produktledning. Två områden jag särskilt fokuserat på i min forskning är hållbar produktutveckling och integrerad produkt- och produktionsutveckling.

Finns det exempel på projekt som lett till konkret användning?

– Flertalet av mina forskningsprojekt har bidragit till konkreta förändringar hos de företag som medverkat i forskningen. Ett exempel är projektet ”Gränssnitt i industriella innovationsprocesser” som VINNOVA finansierade. I projektet tog vi fram en enkel och snabb metod för riskanalys av utvecklingsprojekt under tidiga utvecklingsfaser. Metoden implementerades hos merparten av de medverkande företagen som en del i deras produktutvecklingsmodell och innebar en konkret förändring i hur riskanalyser genomförs.


Glenn Johansson kommer närmast från en professur i Produktutveckling vid Mälardalens högskola som han haft parallellt med en professur i Produktutveckling vid Tekniska högskolan, Jönköping University. Glenn Johansson disputerade 2001 vid Tekniska högskolan, Linköpings universitet med avhandlingen “Environmental Performance Requirements in Product Development – An Exploratory Study of Two Development Projects” som fokuserade på hur företag tar hänsyn till miljöaspekter i produktutvecklingsarbetet.