Hoppa till huvudinnehåll

Uppsatspris till ergonomistudenter vid LTH

Studenterna Malin Lindström och Cornelia Sjöberg vid Lunds Tekniska Högskola har tilldelats priset för bästa examensarbete 2020 med sin uppsats ”Development of Shower Chair for Increased User Independence”. Priset delas ut av EHSS - Sveriges Ergonomi och Human Factors sällskapet.

– Publicerad den 27 mars 2020

Cornelia Sjöberg och Malin Lindström står bredvid varandra. Foto.
Cornelia Sjöberg och Malin Lindström har tilldelats priset för bästa examensarbete 2020 av EHSS med sin uppsats ”Development of Shower Chair for Increased User Independence”. Foto: Privat.

Uppsatsen har skrivits vid mastersprogrammet för Biomedical Engineering vid Lunds Tekniska Högskola med Hillevi Hemphälä som handledare. Hillevi Hemphälä är forskare i synergonomi vid Designvetenskaper, LTH, Lunds universitet. Uppsatsprojektet har skett i samarbete med det medicintekniska företaget Arjo i Malmö.

Motiveringen till priset är:

Syftet med detta omfattande och dagsaktuella examensarbete var att utveckla en duschstol som ska främja ergonomisk och säker användning i för äldre människor som går med hjälp av käpp eller rollator så deras behov av assistans minskar i deras vardagliga miljö. Projektet har genomförts utifrån ett holistiskt perspektiv, där produkten har utvecklats utifrån uppgiften, användarens behov och krav samt omgivningens förutsättningar. Arbetet har genomförts som en iterativ produktutvecklingsprocess där alla steg och ett flertal datainsamlings- och analysmetoder ingått; från behovs- och funktionsidentifiering med hjälp av intervjuer och observationer av den äldre användargruppen, till utveckling av prototyper och genomförande av användartester. Resultatet visar på att den stol som utvecklats medför god stabilitet och minskad risk för fall. Den är också komfortabel och enkel att använda. Stolen går lätt att ändra och anpassa till individens mått och omgivningens förutsättningar. Allt detta tillsammans bidar till ökad säkerhet för användaren. Arbetet är mycket tydligt presenterat och välskrivet och utgör ett bra exempel på hur kunskap om ergonomi kan bidra till långsiktig samhällsnytta. EHSS välkomnar särskilt att tillämpningen tar höjd för produktutveckling av hjälpmedel med fokus på ergonomi och säkerhet för den allt mer växande användargruppen äldre samt bidrar till att stötta individers självständighet i vardagen, speciellt i de privata situationerna som under duschning och bad. För många äldre kan ett ökat behov av assistans vara svårt att acceptera, och att därför kunna bibehålla den högt värderade självständigheten är en mycket viktig aspekt för att uppnå god livskvalité.

Läs mer om EHSS studentpris: https://ehss.se/ehss-studentpris/