Hoppa till huvudinnehåll

Verktyg inom och utom synhåll – disputation i Rehabiliteringsteknik

“En bild säger mer än tusen ord”, säger Delphine Szymczak i inledningen av sin avhandling ”Verktyg inom och utom synhåll” i Rehabiliteringsteknik och design vid LTH. Hon syftar på att bilder och kartor är en given del av samhällets förmedlare av information.

– Publicerad den 17 april 2023

Delphine Szymczak. Foto.
Delphine Szymczak disputerar i Rehabiliteringsteknik och design den 21 april. Foto: Kennet Ruona

Under sin forskarutbildning har Delphine Szymczak undersökt hur skärmar är ett allt vanligare sätt att förmedla och ta till sig visuell information, men både för personer med synnedsättning och för seende kan alternativa informationssätt vara till nytta.

I sin avhandling beskriver hon hur teknologi kan ge tillgång till kartor och bilder genom gester, ljud, samt med robot- eller vibrationsfeedback, och undersöker vad som är viktigt med den teknologi som finns tillgänglig, samt vilka delar av mjuk- och hårdvaran som är avgörande för att få information via andra sinnen än syn.

Delphine Szymcak har i sin forskning utgått från två projekt baserade på olika teknologier. Det ena projektet handlade om att utforska en karta eller följa en historisk virtuell guide genom att rikta en smartphone i olika riktningar. Det andra byggde på att rita och känna linjer i en datorgenererad bild med hjälp av en ”robot-penna”.

Nu presenterar Delphine Szymcak sin avhandling. Välkommen till disputationen den 21 april kl 9.15 på Ingvar Kamprad Designcentrum (IKDC) i Stora hörsalen.

Disputationen kan också följas via Zoom

Opponent är professor Eva-Lotta Sallnäs Pysander, Stockholm.

Läs om avhandlingen “Tools in and out of Sight – An Analysis Informed by Cultural-Historical Activity Theory of Audio-haptic Activities Involving People with Visual Impairments Supported by Technology” i Lunds universitets forskningsportal.

Vill du veta mer? Kontakta Delphine Szymcak, delphine.szymczak@certec.lth.se, 046-222 05 16