26
June
LTH i Almedalen: Hur får vi mat på bordet när det uppstår en kris?
Kriser och krig kräver höjd beredskap och tvingar samhället att snabbt ställa om. Men hur förberedda är vi för en situation som kan innebära brist på mat?
Om det blir ont om råvaror, vad äter vi då? Vilka grödor är bäst att odla? Vilka förpackningar krävs för längre förvaring, och hur ska maten transporteras i en krissituation? Vilka insatser krävs för en robust livsmedelsberedskap, och vem har ansvar för vad?
Forskarna från Lunds universitet resonerar tillsammans med myndigheter, industripartners, intresse- och branschorganisationer utifrån forskningen om morgondagens hållbara och biobaserade produkter och framtidens cirkulära livsmedelssystem – dess produkter, dess affärsmöjligheter och dess möjliggörande av högsta livsmedelsberedskap.
I panelen medverkar:
- Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
- Ulrika Dahlin, beredskapsansvarig, Svensk dagligvaruhandel
- Anna Fureby, professor, Livsmedel och läkemedel, LTH, Lunds universitet
- Daniel Karlsson, chef för Avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning, Livsmedelsverket
- Fredrik Nilsson, professor, Förpackningslogistik och innovation, LTH, Lunds universitet
- Marie Sandin, MD Tetra Pak Sweden and VP Strategic Programs
Moderator är Louise Pierce.
Läs om panelsamtalet "Hur får vi mat på bordet när det uppstår en kris?" i Almedalsguiden
Panelsamtalet arrangeras av Lunds Tekniska Högskola och LTH Livsmedel och bioteknik (ett av LTH:s profilområden).
Under Almedalsveckan 2024 är Lunds universitet på plats med fler seminarier:
Hög tid att rusta mot översvämningar – vem gör vad och hur?
Kriser, krig och klimatförändringar – hur tar vi hand om begränsade vattenresurser?
Om händelsen
Tid:
2024-06-26 09:30
till
10:30
Plats
Hästgatan 13 i Visby
Kontakt
jessika [dot] sellergren [at] lth [dot] lu [dot] se