Hoppa till huvudinnehåll

26

June

LTH i Almedalen: Hur får vi mat på bordet när det uppstår en kris?

Illustration med konservburkar, sädesslag, tallrik, bestick och lök.
Om det blir ont om råvaror, vad äter vi då? Det är en av frågorna som LTH tar upp under ett panelsamtal i Almedalen. Illustration: Catrin Jakobsson
Tid: 2024-06-26 09:30 till 10:30 Seminarium

Kriser och krig kräver höjd beredskap och tvingar samhället att snabbt ställa om. Men hur förberedda är vi för en situation som kan innebära brist på mat?

Om det blir ont om råvaror, vad äter vi då? Vilka grödor är bäst att odla? Vilka förpackningar krävs för längre förvaring, och hur ska maten transporteras i en krissituation? Vilka insatser krävs för en robust livsmedelsberedskap, och vem har ansvar för vad? 

Forskarna från Lunds universitet resonerar tillsammans med myndigheter, industripartners, intresse- och branschorganisationer utifrån forskningen om morgondagens hållbara och biobaserade produkter och framtidens cirkulära livsmedelssystem – dess produkter, dess affärsmöjligheter och dess möjliggörande av högsta livsmedelsberedskap.

I panelen medverkar:

  • Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
  • Ulrika Dahlin, beredskapsansvarig, Svensk dagligvaruhandel
  • Anna Fureby, professor, Livsmedel och läkemedel, LTH, Lunds universitet
  • Daniel Karlsson, chef för Avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning, Livsmedelsverket
  • Fredrik Nilsson, professor, Förpackningslogistik och innovation, LTH, Lunds universitet
  • Marie Sandin, vd, Tetra Pak Sverige

Moderator är Louise Pierce.

Läs om panelsamtalet "Hur får vi mat på bordet när det uppstår en kris?" i Almedalsguiden

Panelsamtalet arrangeras av Lunds Tekniska Högskola och LTH Livsmedel och bioteknik (ett av LTH:s profilområden).



Om händelsen
Tid: 2024-06-26 09:30 till 10:30

Plats
Hästgatan 13 i Visby

Kontakt
jessika [dot] sellergren [at] lth [dot] lu [dot] se