Med fokus på termisk miljö, klimat och hälsa
I aerosol- och klimatlaboratoriet finns kammare som kan simulera miljöer från -25 °C upp till +50 °C och luftfuktighet från 20% till 80%. Studenter och forskare använder bland annat labbet för att testa hur olika material och produkter fungerar i kyla och värme. Kamrarna ger även möjlighet att studera kroppens reaktioner, kapacitet och begränsningar i olika klimat. Undersökningar inom olika områden utförs ofta med försöksdeltagare men vid viss testning och mätning kan det vara lämpligare att använda en av labbets termiska dockor.
Laboratoriet har utrustning och expertis för att genomföra studier av hur människan reagerar på sin miljö genom termofysiologiska studier. Fysiskt arbete kan simuleras och övervakas med en ergometercykel eller ett löpband. Labbet har mätutrustning för termofysiologiska studier och utvärdering av termisk miljö, exempelvis:
- mätinstrument för hjärtfrekvens, syreupptagningsförmåga, kroppens inre och hudens temperatur,
- mätinstrument för lufttemperatur, luftfuktighet, lufthastighet, strålningstemperatur, "Wet Bulb Globe Temperature" (WBGT)
- webb- och smarttelefonbaserade verktyg för bedömning av värme- och köldstress och termisk komfort som exempelvis "Required Clothing Insulation" (IREQ), "Pulse Hight Spectrum" (PHS), "Predicted mean Vote" (PMV), ClimApp

Termiska manikiner
Flera olika typer av termiska dockor (manikiner) används i labbet: två helkroppsmodeller, en babydocka, en fot, en hand och ett huvud.
Manikiner kan användas för att mäta bland annat kläders och sovsäckars isoleringsförmåga och motstånd mot vattenånga. Termiska dockor används ofta vid produktutveckling i samverkan med olika tillverkare.
De mindre manikinerna används för mer detaljerade studier av termiska egenskaper hos olika produkter. Vår babydocka används bland annat för att studera den termiska miljön i kuvöser, och handmanikinen kan användas för att mäta isoleringsförmåga och kontaktmotstånd hos handskar.