Mål 11: Hållbara städer och samhällen
Definition från Agenda 2030: Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Över hälften av världens befolkning bor i urbana områden, och andelen väntas stiga till 70 procent år 2050. Hållbar stadsutveckling omfattar hållbart byggande och hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter, återvinning och säkrare kemikaliehantering som i sin tur kräver ny teknik och samarbete mellan flera sektorer. Inkluderande och innovativ stadsplanering behövs för att göra städerna säkra och hållbara för framtiden.
Designvetenskapers arbete med mål 11
För vem designas staden? Universell utformning har vuxit fram inom arkitektur och design som en strävan att nå alla människor oavsett förutsättningar. Området är en viktig del inom Designvetenskapers forskning och utbildning och adresserar frågeställningar som till exempel: ”Hur kan universell utformning och mänsklig mångfald bidra till hållbara stadsbyggnadsprocesser och byggnadsprojekt?”
Nyheter från Designvetenskaper som knyter an till mål 11:
Studenter designar regnvattenlösningar för framtiden
Varför finns det så få estetiska lösningar för regnvattenuppsamling när vi måste tänka mer cirkulärt kring vatten?
Licentiatpresentation 4 juni: Vem bygger vi för? – om universell utformning i stadens rum
Vem bygger vi för? Frågan ställer sig doktoranden Lilian Müller i sin licentiatuppsats inom Rehabiliteringsteknik vid Certec, Designvetenskaper, LTH.
Licentiatpresentation 26 maj: Hur universell utformning förstås och praktiseras i Sverige
Universell utformning är ett politiskt åtagande för att skapa nya produkter, miljöer och tjänster som fungerar för alla människor, inklusive personer [...]
Hållbarhetsveckan: Hållbart arbetsliv i pandemins fotspår - 3 maj
Vårt arbetsliv har förändrats under pandemin. Vi har jobbat på distans och i miljöer vi vanligtvis inte arbetar i. Jobbet har blandats med familjeliv [...]
Vart tar ljuset vägen när det brinner ner?
I rökfria hem är levande ljus en av de största källorna till partiklar i luften, följt av matlagning.