Nyheter

Snart kan du använda känseln i virtual reality
Virtual reality är inte enbart en teknik för underhållning utan kan också vara en viktig del av vård- och hälsoforskningen, menar Johanna Persson som är forskare i Interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH och använder virtual reality inom sin egen forskning.

Goda relationer i molnet främjar innovation
Allt fler företag flyttar sina IT-system till molntjänster, men är sällan förberedda på hur de behöver agera i molnet för att fortsätta vara framgångsrika företag. För att lyckas går det inte bara att luta sig tillbaka och tro att allt flyter på. Men för aktiva företag finns stora möjligheter att både konkurrera och skapa innovationer. Ju bättre [...]

Tappade minnet – fann förnöjsamheten
Hon har överlevt en hjärntumör och hatar floskler som ”fånga dagen” och ”leva i nuet”. Trots det har Ulrika Sandén efter tumöroperationen både forskat på och skrivit en bok om vad hon kallar ”Nuets förnöjsamhet”, ett förhållningssätt till livet som hon tog till sig under sina år vid Vesterålen i Nordnorge.

Vilken typ är du på jobbet?
Arbetsmiljö. Vem är du – en separerare eller kanske en integrerare? Mobiler och bärbara datorer har skapat ett arbetsliv där det är möjligt att jobba när och var som helst. I en stor studie har arbetsmiljöforskare identifierat hur sju olika personlighetstyper sätter gränser – eller inte – mellan arbete och fritid.

På tal om e-hälsa – på Bokmässan
Digitaliseringen inom hälsa, vård och omsorg är i full gång, men vad innebär e-hälsa för patienter, personal och samhället i stort? Frågan ställs i boken ”På tal om e-hälsa”.

Förpackningar för hållbar utveckling – på Bokmässan
Vad kan förpackningar göra för människan, miljön och ekonomin? Annika Olsson och Daniel Hellström, som båda forskar inom förpackningar och hållbarhet, ställer frågan i boken ”Managing packaging design for sustainable development”.

…Och jag vill leva – på Bokmässan
”Nuets förnöjsamhet” och ”…Och jag vill leva” är berättelser om tidens förgänglighet, hoppets tvetydighet och trygghet i samband med svår sjukdom.

Hållbart arbetsliv – men hur?
Dagens arbetsliv är sällan en nio-till-fem-historia. Idag kan vi ofta styra när, var och hur vi arbetar. Hur ska vi förhålla oss till det flexibla jobbets utmaningar för att ”hålla” hela livet? Och vilka arbetslivstrender kan anas vid en framåtblick?

I Almedalen: Canceröverlevnad – en fråga om prioritering?
Tidig upptäckt av cancer ökar möjligheten att bli frisk. Men hur kan cancerdrabbade diagnostiseras och behandlas tidigare än idag? Och vems är ansvaret – patientens, läkarens eller kanske våra smarta klockors? Vilket ansvar vilar på vem?

I Almedalen: "Nanotillit – hur når vi dit?"
Behöver vi vara rädda för nanoprodukter? Kan konsumenten vara trygg? Utvecklingen av nanoteknologin rusar framåt, men det är oklart vem som bär ansvaret för hanteringen av risker och säkerhet. Hur fördelas ansvaret så att nanoindustrin kan blomstra och konsumenten känna tillit till teknologin?