Patientperspektiv och egenförmåga - TFRD40

Hur hanterar man livet som cancersjuk eller närstående till cancersjuk?
Våren 2021 återkommer kursen ”Patientperspektiv och egenförmåga” vid Lunds universitet. Vi vänder på perspektivet och låter intresserade vårdgivare delta i patienternas värld, i stället för tvärt om. I fokus står cancer men det mesta handlar om att se på sin situation från olika perspektiv och därigenom finna olika lösningar. Kursen vänder sig till patienter, närstående och vårdgivare. Att träna på att navigera i vården, söka kunskap, finna glädje i nuet – det är frågor som inte är diagnosbundna och alla är välkomna att söka. Nytt för i år är att vi kommer att baka in frågor som ställts av cancersjuka på den webbportal som vi bygger i samarbete med Lydiagården, Kampradstiftelsen och Vinnova.
Patientperspektiv och egenförmåga är en fristående kurs som kombinerar teori och praktiskt arbete utifrån patient- och närståendeperspektiv. Genom att blanda medicinsk kunskap med socialt arbete och designtänkande skapas förutsättningar för helhetslösningar. Vilka samhällsfunktioner är involverade vid sjukdom och går det att designa ett samarbete med individens behov i centrum? Har närstående specifika behov och hur skiljer de sig från den cancersjukes?
Kursen ges vid Institutionen för designvetenskaper (Lunds Tekniska Högskola) i samverkan med Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö (Medicinska fakulteten) och Socialhögskolan vid Lunds universitet (Samhällsvetenskapliga fakulteten).
Antagning
www.antagning.se öppnar för höstterminens kurser 16 mars-15 april, och för vårterminen 15 september-15 oktober. Antagningen är inget vi kan påverka utan det sköts helt av ”antagningen” centralt. Som vanlig universitetskurs är det reglerna om grundläggande behörighet från gymnasiet eller motsvarande som gäller. Se info: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan
Datum för obligatoriska träffar
6-7 februari och 26-27 april 2021
Leva med cancer
Tidigare år har vi haft väldigt många sökande och alla har inte kommit in. Ett tips är att kolla med cancerrehab, kontaktsjuksköterska eller kurator om sjukvården har en ”Leva med cancer”-kurs. Det är inte samma sak, men de brukar vara bra. Det finns också möjligheter att åka på cancerrehabiliteringsveckor. Olika regioner i landet har olika regler och möjligheter. Det finns också fonder att söka medel från. Även där kan ni kolla med cancerrehab, kontaktsjuksköterska eller kurator.
Kursansvarig: Ulrika Sandén
Kursplan: Kursplan i PDF-format
Högskolepoäng: 7,5 hp
Kurstakt: Kvartsfart
Utbildningsform: Distans, två obligatoriska träffar i Lund
Kursperiod: Våren 2021
Anmälningsperiod: 15 sept - 15 okt 2020
Ansök på www.antagning.se
Förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet
Begränsat antal platser.
På http://lth.se/utbildning/frikurs finns information om LTHs fristående kurser.