Nyheter
Sensorer ska minska matsvinnet
Malin Göransson är doktorand vid Förpackningslogistik på Institutionen för designvetenskaper, LTH. I likhet med många andra oroas hon av att en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig når en mage – och att matsvinnet står för 6,7 procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser.
När vården flyttas till det digitala rummet
Pappersrecept för läkemedel har ersatts av e-recept, elektroniska journalsystem har blivit praxis, besöksbokning av läkare sker över nätet och virtuella läkarbesök via videolänk blir allt vanligare. Digitaliseringen är en process som pågår i hela samhället – inte minst inom vården.
Tidig upptäckt av KOL med ny metod
Nanopartiklar kan avslöja om någon håller på att få sjukdomen KOL. Aerosolforskare vid LTH har en utvecklat en ny teknik som kan upptäcka sjukdomen tidigt och därmed bromsa sjukdomsförloppet.
Vann pris för examensarbete, nu ska produkten ut på marknaden
Frida McCabe och Linn Wrangmark gjorde sitt examensarbete i teknisk design vid Designvetenskaper, LTH – ett arbete som vann pris i studentkategorin för "framtidens innovationer" 2017. Nu är deras IV-bracelet i produktion för att komma ut på marknaden.
Tidigare industridesignstudent får finansiering för utveckling av trygghetslarm
Hanne Pålsson hoppas att äldre och kroniskt sjuka – men också personer som lever under hot – ska få användning för hennes innovation, ett mobilt och ergonomiskt trygghetslarm som fungerar också utanför hemmet. För tre år sedan var armbandet ett examensarbete på Industridesignskolan vid Lunds universitet, nu är det en produkt som är på väg ut på [...]
Bättre läkemedelsförpackningar för äldre behövs
Befolkningen ökar och vi lever allt längre. Det innebär också att vi lever med sjukdomar och kroniska diagnoser allt längre – åkommor vi behöver medicinera mot. I Europa tar hälften av dem som är över 80 år fler än sex mediciner per dag, men ändå är förpackningarna sällan anpassade för den äldre målgruppens behov.
Genusperspektiv kan minska antalet olyckor
Varje år inträffar ett stort antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige. Regeringen har därför gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsolyckor ur ett genusperspektiv.
"Det brådskar med lösningar för dem som arbetar i hetta"
Människor som arbetar i varma klimat utsätts för än hårdare prövningar till följd av klimatförändringar. Om temperaturen ökar med ett par grader blir det omöjligt att arbeta inom fysiska utomhusyrken i vissa delar av världen, visar en ny avhandling.
Matlagningen ger ökade hälsorisker bland kvinnor i Etiopien
Havandeskapsförgiftning är den största dödsorsaken bland gravida kvinnor i Etiopien – ett land där luftföroreningshalterna är flera gånger högre än WHO:s riktvärde. Aerosolforskaren Christina Isaxon har gjort fältstudier i staden Adama i Etiopien för att få veta mer om gravida kvinnors exponering för luftföroreningar.
Operation Ventilation – så kan smittspridning minskas
I operationssalar krävs ren luft för att undvika bakteriell smittspridning under operationer. Nu har LTH-forskare utvärderat olika ventilationssystem i operationsmiljöer för att ge råd om vilken metod som mest effektivt hindrar luftburna bakterier från att spridas.